Надяваме се до края на март да стартира грантова схема

...
Надяваме се до края на март да стартира грантова схема
Коментари Харесай

До края на март ще стартира грантова схема за енергийна ефективност от 140 млн. лв.

Надяваме се до края на март да започва грантова скица за енергийна успеваемост от 140 млн. лева за дребни и междинни предприятия- Това сподели министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер по време на блиц-контрол в отрасловата комисия, съобщи БГНЕС.

Първият въпрос към министър Лорер бе за връзката межд у образованието и бизнеса и направеното досега.

" Бих сложил даже малко по-широко подтекст на въпроса, какво е положението на фрагментите у нас и нуждата от доста такива фрагменти изключително в региона на STEM. Едно от нещата, които са изключително наболели сега, е обстановката в Украйна. Много компании, които са показани тук, имат съществени развойни центрове в Украйна. Нашето държавно управление изрази подготвеност да им помогне по този начин, че част от тези експерти да бъдат релокирани у нас. Става въпрос за висококвалифицирани експерти ", сподели още Лорер. По думите му друга добра вест е идното разкриване на първия у нас Институт за подготовка на докторанти по изкуствен интелект. " Той ще бъде взаимен с СУ и един от топ институциите в Европа по тази тематика. Идеята е в дълготраен проект България да стартира да става място, където да сътворяваме фрагменти във високотехнологичен отрасъл на международно равнище, които от своя страна да притеглят компании на международно равнище у нас ", сподели още Лорер.

Той изясни, че идната тематика, която желаят да развиват е координирана работа с МОН. " Там нашата роля е косвена, само че за нас е значимо да сме катализатор сред промишлеността и системата на образованието по този начин, че да се приготвят оптимален брой тъкмо нужни фрагменти от техническо естество по този начин, че промишлеността да не изпитва дефицит ", разяснява министърът

Даниел Лорер отговори на въпрос обвързван с вложенията .

" Ситуацията, която заварваме е сложна ", регистрира той. Министърът разгласи, че първата задача на министерството е да събере на едно място инструментите за поощряване. " Самата Агенция за вложения ще стартира да подхваща доста по-активна роля в промотирането на България в интернационален аспект и това дружно с цялостната правосъдна промяна и вложенията в инфраструктура, откровено се надявам да бъде безапелационно за задграничните вложители ", съобщи Лорер.

" Мога да ви споделя някои от нещата, които минаха през нас. Те ще ви дадат известно чувство за това какво се случва до момента в който държавното управление се образува през последните 60 дни. Разговаряхме за 300 млн. инвестиция покрай Хасково за завода за слънчеви панели. Разговаряхме и открихме площадка за 80 млн. цех за електровелосипеди край Пловдив. Разговаряхме с турска вложения за високотехнологични нишки от 10-15 млн. Следващата седмица ще открием уголемение на цех за елементи за електрически автомобили за към 100 млн. Няколко доста огромни вложения в региона на прихващане на въглероден двуокис. Говорим за стотици милиони, които ще се случват в Северна България в границите на идващите от три до четири години. Изключително огромни планове, които ще желаят и законодателна поддръжка. Тъй като и на Европейски Съюз тактиката е да се поддържат зелени планове, тези неща ще стигнат и до вас ", сподели още министърът.

Той разгласи, че има няколко плана за вложения, свързани с военни производства , защото касаят поръчки на Министерство на защитата. " Може би също е значимо да споменем нашите старания преди още да е пристигнал Планът за възобновяване и резистентност, имаме развиване. Наскоро обявихме 140 млн. грантова скица за енергийна успеваемост особено за дребни и междинни предприятия. Надяваме се тя да започва до края на март. Тези 140 млн. лева се надяваме да не са последните. В момента госпожа Ангелиева води договаряния с комисията. Има късмет те да бъдат увеличени, блазня се да кажа двойно, само че може би е още прекомерно рано да имаме съответна цифра. Друга скица за стимулиране и подкрепяне на стопанската система е новия метод в Банката за развиване. Започнахме с ограниченията за поддръжка на туризма, продължихме през розопреработвателите и тази седмица обявихме трета характерна мярка, която е подкрепяне на дребни и междинни предприятия за сметките за ток. Нещо извънредно новаторско, доколкото разрешава на фирмите да имат още един източник на подкрепяне в тази нелека обстановка. Самите заеми, които ще се отпускат са сред 20 и 200 хиляди и са безусловно необезпечени ", съобщи още Лорер.

Той означи, че сътрудниците му в ББР са работили много интензивно.

Според него не би трябвало да има недоволства от прозрачността на ръководството . " Упражнения на мрачно няма да има. Може би познавате такива практики от предишното. Ние не ги познаваме. Надявам се всичко да бъде извънредно транспарантно. Всяка една инвестиция е нещо, с което желаеме да се хвалим. Нищо няма да се случва зад затворени порти, сподели Лорер.

Министър Лорер отговори на въпрос дали се работи правенето на кредитни артикули, свързани със започващи бизнеси. " Мой приоритет беше схемата за подкрепяне на електрическа сила, защото публичната обстановка е доста обострена. Няма подозрение,че поддръжка за започващи компании е също нещо, което банката може да прави. Това,което е значимо за нас, е банката да не изкривява пазара, а точно да работи дружно с огромната си част фондовото финансиране на стартъпите. Този модел е към този момент развъртян в Западна Европа и Америка, когато една банка подкрепя взаимно с дяловото дългово финансиране на започващи компании, която на тях им основава един много по-гъвкав модел на благосъстоятелност. Това е една от посоките, в които ще работим, защото несъмнено виждаме такава ниша. Тя не се обслужва от комерсиалните банки ", съобщи още Лорер.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР