Надяваме се, че можем да разчитаме на САЩ, заяви Володимир

...
Надяваме се, че можем да разчитаме на САЩ, заяви Володимир
Коментари Харесай

МВФ дава 900 милиона евро на Украйна, а Джо Байдън застрашен от импийчмънт

Надяваме се, че можем да разчитаме на Съединени американски щати, съобщи Володимир Зеленски във Вашингтон

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети централата на МВФ за среща там с ръководителката на Фонда Кристалина Георгиева, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

След срещата Зеленски съобщи, че е признателен на МВФ за поддръжката за Украйна, съобщи Ройтерс. Той добави, че Киев работи по използване на предложените от Фонда промени.

" Благодаря ви за вашата поддръжка за Украйна и за това, че приветствате триумфите на нашия народ. Във време на война ние вкарваме промените, които укрепват нашите институции и работим с сътрудниците, с цел да предоставим повече стопански благоприятни условия за нашия народ ", съобщи Зеленски в " Телеграм " след срещата с Георгиева.

Междувременно финансовата институция разгласи изплащането на Украйна на 900 милиона $ в границите на проекта за подкрепяне на страната, разгласен през март.

МВФ увеличи също по този начин прогнозите си за Брутният вътрешен продукт на Украйна за актуалната година от 1 % до 4,5 %, а за следващата година - до 3-4 %. Това заяви ръководителят на задачата на МВФ за Украйна Гавин Грей, съобщи Ройтерс. Той сподели, че до края на годината Брутният вътрешен продукт на Украйна може даже да надвиши 4,5 %.

Представителят на Фонда добави, че Украйна продължава да е изправена пред опасности, свързани с обезпечаването на външно финансиране, само че тези опасности не са по-високи, в сравнение с през интервала, през който задачата на МВФ е направила първи обзор на програмата на Фонда за подкрепяне посредством заеми на Украйна на стойност 15,6 милиарда $.

Грей добави, че Украйна би трябвало да продължи амбициозната си стратегия за преструктуриране на външния си търговски дълг през първата половина на 2024 година Той похвали впечатляващата резистентност на украинската стопанска система макар съветската инвазия.

Мисията на МВФ пък ще направи трети обзор на програмата за разпределяне на заеми за Украйна напролет на 2024 година, като ще обърне внимание и на нужните ограничения за стимулиране на приходите, добави Грей.

Междувременно Ройтерс заяви, че във Вашингтон украинският президент Володимир Зеленски е споделил в тирада пред американски военни, че се надява да може да разчита на Съединени американски щати.

" Ние няма да се откажем. Знаем какво да вършим и можете да разчитате на Украйна. И се надяваме също по този начин, че можем да разчитаме на вас ", съобщи Зеленски в своята тирада в Националния университет по защита, представен и от Българска телеграфна агенция.

Правителството на американския президент Джо Байдън предизвести Конгреса на Съединени американски щати, че в случай че не бъде възобновена военната помощ за Киев, везните във войната в Украйна може да се наклонят в интерес на Русия, като се появят закани за националната сигурност на западните страни.

Очаква се през днешния ден Зеленски да се срещне с президента Байдън и с конгресмени.
Много законодатели републиканци показват подозрения по отношение на това дали да бъде продължавана помощта за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Войските на съветския президент Владимир Путин нахлуха в Украйна при започване на предходната година. Така стартира една война, в която са убити или ранени стотици хиляди хора, и по този начин се стигна до най-голямата борба сред Русия и Запада от шест десетилетия.

Американският президент Джо Байдън изиска от Конгреса 61,4 милиарда $ за военно финансиране на Украйна като част от пакет за помощ на обща стойност 110 милиарда $, който да включва също финансиране за Израел и за справяне с провокации в региона на националната сигурност, напомня АП. Засега обаче настояването на Байдън за изключителния пакет не е задоволено от Конгреса, защото бе обвързано с дебата за имиграционната политика на Съединени американски щати и за сигурността на американските граници.

Американският министър на защитата Лойд Остин, който беше дружно със Зеленски в Националния университет по защита и също държа тирада там, предизвести, че Путин към момента се надява на победа в Украйна. Остин увери, че поддръжката на Съединени американски щати за Украйна остава " непоколебима ".

" Въпреки закононарушенията си и макар изолацията си Путин към момента има вяра, че може да надвие Украйна и че може да надвие Америка. Той обаче бърка ", съобщи Остин, като завоюва с думите си аплодисментите на публиката. " Ангажиментите на Америка би трябвало да бъдат изпълнени ", акцентира министърът, явно обръщайки се към Конгреса.

Откакто съветските сили нахлуха в Украйна, американските конгресмени са одобрили над 110 милиарда $ помощи за Украйна. Откакто обаче републиканците откриха надзор върху Камарата на представителите през януари, Конгресът не е одобрявал средства за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Междувременно ръководителят на следената от републиканците Камара Майк Джонсън, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция, заяви, че Камарата на представителите на американския Конгрес ще гласоподава в четвъртък резолюция по отношение на публично пристъпване към следствие за импийчмънт на президента Джо Байдън. 

Вотът ще се състои в деня, в който членове на Камарата на представителите възнамеряват да изоставен Вашингтон за обичайна парламентарна почивка в края на годината, която ще продължи три седмици.

Републиканците от Камарата на представителите упрекват президента от Демократическата партия и неговото семейство, че непозволено са се възползвали от политическите решения на Байдън от времето, когато той беше вицепрезидент на президента Барак Обама (2009-2017 г.). Републиканците в Камарата на представителите също по този начин упрекват Министерството на правораздаването на Съединени американски щати в несъответствуваща интервенция в следствието на бизнесделата на сина на Байдън - предприемача Хънтър Байдън. Министерството на правораздаването отхвърля да е предприемало непозволени дейности по този въпрос.

Представителят на републиканците Кели Армстронг в четвъртък ще показа резолюция от 14 страници, която ще разреши на цялата Камара на представителите да гласоподава за разрешаване на публично пускане на следствието за импийчмънт.

Републиканците от Камарата на представителите до момента не са съумели да показват доказателства, които да свързват дейностите на Байдън като вицепрезидент с бизнеса на сина му и е малко евентуално Сенатът, където демократите на Байдън имат нежно болшинство, да гласоподават за наказание на президента в случай че Камарата на представителите въпреки всичко реши, че президентът би трябвало да бъде отхвърлен.

Конгресменът Байрън Доналдс, който е републиканец и е член на един от трите комисии, проверяващи дейностите на Байдън, съобщи в неделя пред " Фокс нюз ", че чака следствието да завърши в границите на идващите две седмици и Камарата на представителите да формулира обвиняванията за импийчмънт на президента по някое време напролет.

Същевременно синът на Байдън  - Хънтър Байдън, има проблеми със закона поради владение за огнестрелно оръжие, тъй като при закупуването му той пропуснал да разясни, че страдал от наркотична взаимозависимост. По тези обвинявания той може да получи до 10 години затвор и санкция от 250 000 $. Хънтър Байдън упорства тези обвинявания да му бъдат снети.

Хънтър Байдън също така е упрекнат и за пропускане на заплащане на налози в размер на 1,4 милиона $. Негови юристи споделят, че той е изплатил изцяло дължимата дума по-късно.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР