Надяваме се, че изборът за здравен министър е Кирил Ананиев.

...
Надяваме се, че изборът за здравен министър е Кирил Ананиев.
Коментари Харесай

Финансист: Кирил Ананиев е добре премислен политически избор за здравен министър

" Надяваме се, че изборът за здравен министър е Кирил Ананиев. Изборът е успешен. Мисля, че политически е добре обмислен. Добро попадение. " Това съобщи Красимир Ангарски - финансов анализатор в предаването " Тази заран " по Би Ти Ви във връзка информацията, че заместник-финансовият министър Кирил Ананиев ще е новият здравен министър.

Ангарски посочи, че няма в допълнение информация, само че счита, че Ананиев е диалогичен, консенсусен и ще де оправи.

По думите му Ананиев ще извърши най-добре плануваното в опазването на здравето, тъй като е правил бюджета. Работил е с групи и ще си избере положителни специалисти.

" Не е обикновено лечебните заведения да бъдат 400 на този брой население. Критериите са доста занижени за разкриване на лечебни заведения. Трябва да се вкарат интернационалните критерии за разкриване ", безапелационен е Ангарски.

По думите му трансформира на статута на лечебните заведения от ЕАД-та, в ООД-та незабавно ще докара до отпадане на половината и ще спести доста пари.

В диалог някогашният началник на " Н. И. Пирогов " проф. Милан Миланов и икономистът Владимир Каролев разясниха поста на здравния министър в ефира на Нова.

Бившият шеф на " Пирогов " счита, че отпред на министерството би трябвало да стои доктор, до момента в който Каролев счита, че и човек, който не е доктор, би се справил отлично.

" Този спор е доста остарял ", подчертава проф. Миланов и изясни, че Министерство на здравеопазването разполага с най-малък финансов запас. " Големият финансов запас е в НЗОК ", уверен е медикът. Той изясни, че здравната каса има потребност да бъде ръководена от икономист. " Министърът на опазването на здравето би трябвало да схваща най-много, преди всичко, от здравна система ", безапелационен е прф. Миланов. Той обаче се притеснява, че в случай че изборът за здравен министър в действителност е икономист, може би държавното управление е изгубило доверие в медиците.

Владимир Каролев опонира с положителни европейски образци, в които здравният министър не е здравно лице. Той посочи Англия и Дания. По негово мнение министърът е политическа фигура и най-важното е зад тила му да стои мощна и решителна политическа партия. Каролев припозна мнението си с това на някогашния здравен министър Стефан Константинов. Икономиста цитира Константинов и изясни, че го намира за един от сполучливите здравни министри, които България е имала.

Припомняме, досегашният титуляр проф. Николай Петров подаде оставка предишния понеделник след журналистическо следствие, в което се твърди, че е като шеф на ВМА е сключил публични поръчки за 1.6 млн. лева с компания на разположение от фамилния му кръг.

От Министерски съвет показаха, че името на идващия здравен министър е конкретизирано, само че ще остане в загадка до гласуването на Бюджет 2018, когато в четвъртък в Народното събрание предлагането ще бъде импортирано от премиера Бойко Борисов.

Сегашният заместник-министър на финансите Кирил Ананиев е спряган за правоприемник на поста на здравния министър, само че това към момента не е доказано от кабинета.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР