Надявам се в скоро време да бъдат създадени друг тип

...
Надявам се в скоро време да бъдат създадени друг тип
Коментари Харесай

Чакаме скоро ваксина, която ще ни пази изцяло от COVID |

" Надявам се в скоро време да бъдат основани различен вид ваксини, по класическия способ, дълготрайни ваксини, мултифакторни, които с една инжекция ще ни пазят напълно от актуалните и бъдещите разновидности на ковид. "

Това сподели по БНР инфекционистът проф. Георги Попов от УМБАЛ " Софиямед ".

" Работи се интензивно в тази посока в света. Такава обещаваща ваксина е взаимна разработка на австрийска и френска компании - ваксина против цялостния вирус. Има даже утвърждение от ЕМА. Затова, който се колебае, дано да изчака и приложи тази ваксина. Това е ваксина, създадена по класическите способи, одобрени отпреди 100 години ", разяснява той.  

Според него имунизацията би трябвало да ни защищити от заболяване, само че такава сега няма, а тези, които са на пазара са се компрометирали: 

" Това е по този начин, защото съществуващите в света ваксини не са дълготрайни. Наличните в България са основани против Уханския вид и последващите разновидности. Знаем, че има основана нова ваксина на „ Модерна “ и „ Пфайзер “ против Омикрон, само че тя към момента не е достигнала в България ", сподели професорът.

Той предвижда, че хората ще се разболяват по няколко пъти, само че колкото повече ги „ раздрусва “ вирусът, толкоз по-сериозен ще е резултатът върху организма поради продължителния COVID синдром.

Ваксините, въпреки че демонстрираха, че не защищават на 100%, въпреки всичко са вид, като отбрана и при възрастните и при младите, акцентира той.

Ефективни ли са наличните медикаменти против инфекцията

Когато се открие работещо лекарство против коронвируса, тогава ще победим вируса, не когато имаме ваксини и даже моноклонални антитела, безапелационен е проф. Георги Попов.

Сред най-ефективните лекарства за лекуване на COVID-19 са моноклоналните антитела, ремдесивир - при започване на заболяването и при съответните показания за болния - най-много при тези с съпътстващи болести.

Инфекционистът уточни, че и при Делта разновидността, за разлика от Омикрон, моноклоналните антитела се ползват доста сполучливо. Той посочи, че към този момент има 30 пациента, които са сполучливо излекувани с подобен препарат в доболнични условия.

Той добави, че " към този момент са отхвърлени от медицината, посредством огромни мултицентрови изследвания, медикаменти като хидроксихлорохин, няколко антигрипни препарати като ремантадин, както и някои антиретровирусни препарати.  

По думите му в страната може краткотрайно да има дефицит на някои от медикаментите, само че в този момент Министерство на здравеопазването доста гъвкаво и бързо реагира на това.

" В България, в границите на общата доставка за страните членки на Европейски Съюз, са доставени към 50 хиляди опаковки от двете нови медикаменти против ковид - на „ Пфайзер “ и на „ Мерк “, само че чакаме в най-кратки периоди да се създаде обединен народен протокол за тяхното използване. Те са скъпи, най-вероятно ще могат да се изписват и от персоналните лекари в бъдеще, само че за избран вид пациенти. Ние с интерес следим, че в страните, в които към този момент се ползват, има и избран песимизъм ", съобщи лекарят.

Прогноза за хода на пандемията 

Проф. Попов чака пандемията да отмине, тъй като вирусът ще мутира задоволително и даже да е изкуствено основан, в едни миг ще отслабне и ще се самоунищожи или ще стане ендемичен вирус.

" Ние сме при започване на петата вълна, като моите упования са в средата на февруари да достигнем пика. Имайки поради бурния метод на разпространяване на разновидността Омикрон, може да се доближи и до над 30 хиляди инфектирани дневно. Скритата заболеваемост е минимум четири пъти по-голяма от формалните данни ", сподели той.

Според Проф. Георги Попов болестта се повишава стръмно, само че е лечимо и здравната система ще се оправи с тази вълна., само че лечимо и считам, че ще се оправим с тази вълна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР