Надявам се следващата седмица да влязат в правна комисия предложенията

...
Надявам се следващата седмица да влязат в правна комисия предложенията
Коментари Харесай

Филип Попов: Гласуването само на машини води до ниска избирателна активност и делигитимация

Надявам се идната седмица да влязат в правна комисия предложенията ни по Законопроекта за промени в Изборния кодекс.

Все още чакаме мнението на ЦИК, което се бави нелогично дълго, само че по принцип можем и без него да разгледаме предложенията.“ Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Филип Попов по БНР.

„Внесохме тези оферти за промени, тъй като в последните избори имаше исторически ниска изборна интензивност, което води до делигитимация на определените органи. Въпреки сериозната разяснителна акция, която направихме се оказа, че голяма част от хората се опасяват от машините и заради това не упражниха своето право на вот“, сподели още Попов.

По думите му тук не става въпрос за изборните резултати на Българска социалистическа партия или която и да е друга политическа мощ, а е от главно значение ниската изборна интензивност, която е в основата социалистите да желаят връщане на опцията за гласоподаване с хартиена бюлетина. „Предвиждаме и унищожаване на тъмните стаички, с цел да се ограничи опцията за следен вот“, добави заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ и акцентира, че машинното гласоподаване е довело до спад на към 600 хиляди български жители, които не са дали своят вот.

„Надявам се, че в този момент при гласоподаване на машина и с хартия няма да има подобен брой недействителни бюлетини. В случая идеално решение не съществува“, изясни Попов и добави, че предложенията на социалистите са минали през съдружен съвет, само че към този миг не намират поддръжка.

„В съдружното съглашение ясно е записано кои са общите политики и законопроекти на обединението. Въвеждането на машинно и хартиено различно гласоподаване не е част от нашето съглашение, само че всяка партия има своето право да внася законопроекти, тъй че ние не сме нарушили съдружното споразумение“, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия и бе безапелационен, че във връзка с предлаганите промени – диалози с ГЕРБ и Движение за права и свободи за поддръжка не са водени под каквато и да е форма.

Социалистът изясни, че в Българска социалистическа партия са срещу Изборния кодекс да бъде променян в последния миг преди избори и по тази причина левицата е нарушила порочната традиция, като внася настояванията за промени в този миг. „Не бива посредством нови избори България да бъде хвърляна в хаос“, безапелационен бе Филип Попов.

„Към сегашния миг не сме обсъждали оферти към Закона за референдумите. Българска социалистическа партия постоянно би се присъединила в такава самодейност и мъчно би могло да се отговори едностранчиво дали този закон има потребност от промени. Винаги може да се търси увеличение и понижаване на прага на съответните подписки, както и наложителния темперамент. Това е въпрос на дебати“, добави представителя на социалистическата партия по отношение на концепциите за промени в Закона за референдумите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР