Надявам се шефът на радиото и СЕМ да си свършат

...
Надявам се шефът на радиото и СЕМ да си свършат
Коментари Харесай

Борисов: Да си свършат работата, защото децата са под нашия прозорец

Надявам се шефът на радиото и Съвет за електронни медии да си свършат работата с радиохора, тъй като са под нашия прозорец. Това съобщи преди днешното държавно съвещание Бойко Борисов, който попита министъра на културата Боил Банов дали към този момент се работи по казуса. „ Не може децата да ги оставим да седят пред Министерски съвет, да си поемат отговорността “, безапелационен е министър председателят.

Думите му бяха за митинга на децата от радиохора на БНР. Тази заран те излязоха пред Министерския съвет в символ на митинг против освободения шеф на хора Венеция Караманова и назначението на нейно място на Теодора Димитрова. Те са на открито втори ден.

При протестиращите деца и родители пристигна министърът на културата Боил Банов, който ги предложения на среща в Министерски съвет. Той изясни, че министър председателят не може да се намеси в радиохора, защото БНР и Българска национална телевизия са под контрола на Съвет за електронни медии и респективно на Народното събрание. „ Разберете ме, не е моя работа и не трябва да се меся. Моето предложение е да се срещнете с новоназначения началник на хора “, съобщи министърът.

Децата бяха уверени, че нито един общоприет шеф на БНР даже не си е помислял да закрие радиохора. София Владимирова, ръководител на Съвет за електронни медии, съобщи, че наблюдават доста деликатно разговора с генералния шеф на БНР Александър Велев. В случай, че няма реализиран консенсус, от Съвет за електронни медии канят хора на среща в петък.

Протестът ни няма чуваемост в БНР. Нещо повече – не знаем какво става, защото радиото непрестанно си трансформира решението за хора, съобщи Ина Бояджиева, майка на старша хористка от концертния състав на детския радиохор. „ Ние не сме съгласни, както и децата да ги манипулират по този метод като не знаят кой ще е диригентът, който ще ги приготвя. До момента новият диригент не желае да се срещне с нас.

Две от хористките разясниха, че желаят гратисен интервал новият диригент да бъде с сегашния в продължение на две години, с цел да има последователност.

„ Мисля, че ще бъдат решени нещата добре за всички “, безапелационен е министърът на културата. Преди срещата Банов посрещна публично хора дружно с ръководителя на Съвет за електронни медии София Владимирова.

Майки пък се оплакаха, че БНР непрестанно си мени решенията, а новата диригентка Теодора Тодорова по този начин и не е провела среща с тях. Родителите са обезпокоени, че следва основна подготовка за хора в Кранево, а нямат изясненост за новия диригент, който ще дава отговор за бъдещето на децата.

„ Това е най-хубавият български детски радиохор. Какво наложи БНР да освободи без никакво предупреждение, зад тила на децата и без пояснение, за какво освобождава тяхната основна диригентка, без значение дали има такава длъжностна характерност. Тя от 7 години работи на цивилен контракт. Това е диригентът, с който децата работят и който те възприемат като свои началник. Ние желаеме връщането на Венеция Караманова и възобновяване на управителния екип отпреди безумните дейности на БНР от 20 юли. Аз не виждам бъдеще на хора без Караманова. Знаем, че тя не може постоянно да е на този пост, само че желаеме нещата да станат гладко, а не по този начин шоково “, сподели със сълзи на очи Виктория Виткова, която е майка на две хористки.

Тя уточни, че предходната година е бил изработен опит диригентът да бъде сменен, само че безрезултатно. Новият диригент Теодора Димитрова е непозната за нас. Ние към този момент преживяхме един несполучлив опит предходната година. Именно това тормози и дребните хористи, които насочиха зов да не се разрешава той да бъде опустошен.

„ Г-жа Караманова е продължение на маестро Христо Недялков, който на всички доста ни липсва. Това е жена, която доста обичаме и не желаеме да се разделим по подобен метод. Искаме най-малко малко почитание към изпращането й и нещата да станат последователно, а не внезапно “, сподели 14-годишната Сандра Кордова, която от 7 години пее в детския радиохор.

Момичето описа, че е работила с новия диригент преди 2 години по време на турне в Белгия. Сандра показа, че Димитрова е добър възпитател, само че с цел да се получи последователност сред нея и Караманова е належащо време, което сега не се дава. Тя съобщи още, че им е належащо и време, с цел да свикнат с новия диригент и изиска Венеция Караманова да остане техен началник до отбелязването на 60-тата годишнина на детския радиохор на БНР когато почтено и с почитание ще я изпратят в заслужена отмора.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР