„Надявам се приоритетите ни спрямо Македония да не се свеждат

...
„Надявам се приоритетите ни спрямо Македония да не се свеждат
Коментари Харесай

Радев: Надявам се приоритетите ни спрямо Македония да не се свеждат само до прегръдки

„ Надявам се целите ни по отношение на Македония да не се свеждат единствено до прегръдки”, сподели българският президент Румен Радев по време на конференция във връзка отхвърли на премиера Бойко Борисов да се срещне с македонския президент Георге Иванов.

Днес името на западната ни съседка стана мотив за дипломатически скандал. Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева обявиха, че няма да се срещнат с македонския президент Георге Иванов, който е на посещаване у нас.

Причината – македонският президент изгони премиера Зоран Заев и изрази противоречие с реализирана договореност с Гърция за името на Македония.

„ Правителството би трябвало да търси интензивни контакти и разговор освен с държавното управление на Македония, само че да търси разговор и с президента, и с опозицията”, добави още Радев.

„ Той е министър председател на страна, която ръководи Европейски Съюз, и непрекъснато приказва за разговор. Но с този негов жест той заема страна и не осъществя главната цел на председателството си”, разяснява и Георге Иванов.
Бойко Борисов отхвърли среща с македонския президент Мотивът е позицията на Георге Иванов против постигнатата договореност с Гърция за името на Македония
„ България е мощно обезпокоена от ескалацията в нашата съседка и от скъсването на разговора сред институциите в един подобен сериозен миг. Призовах президента да не бъде единствено участник, само че да бъде и лидер в този разговор, тъй като това е значимо изискване за реализиране на оповестените стратегически цели за Македония, а точно участие в Европейски Съюз и в НАТО”, сподели президентът Румен Радев по време на конференция с неговия сътрудник Георге Иванов.

Радев добави, че това е значим проблем, който визира освен ползите на Македония и Гърция, само че и тези на други страни.

„ България е страната, която най-силно поддържа евроатлантическата и европейската вероятност на Македония. Ние одобряваме резултатите от договарянията най-много тъй като отстраняват всички значими спънки по пътя на този интеграционен процес”, сподели още Радев.
България с изискване за името на Македония - да няма териториални искания (ОБЗОР) Официалната позиция е, че Северна Македония е по-добре от Илинденска Македония
Георге Иванов от своя страна прикани за здрав разсъдък при договарянията сред Македония и Гърция.

По думите му до през вчерашния ден македонският президент не е видял контракта за името.

„ Не одобрявам квалификации, че преча на стабилността в района. АЗ никого не изгоних в моя кабинет. За първи път в този ден се срещнах с документа и нямаше какво да приказвам за него на тази среща”, добави още Иванов. По думите му се „ знае кой блокира Македония и лишава нейното бъдеще”.

„ Заклел съм се, че ще почитам Конституцията и не мога да приема акт, който ѝ опонира. Това е мое персонално решение за дейностите на един министър председател, който не е схванал отрицателните последици от един договор”, добави Иванов.

„ Вярвам и се надявам, че ще има разсъдък и ще се реализира взаимно решение, а не ултиматум за Македония”, разяснява Иванов. Той добави, че би трябвало да се осъзнае сериозността на обстановката, с цел да могат институциите да реагират вярно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР