Надявам се последиците от приетия закон за закриването на спецправосъдието

...
Надявам се последиците от приетия закон за закриването на спецправосъдието
Коментари Харесай

Валентина Маджарова обясни какво се случва без спецправосъдието, ако обвиняемият по делото е в Дубай


„ Надявам се последствията от признатия закон за закриването на спецправосъдието да не се отразят на делата, които се водят. В някои от параграфите си този закон е неосъществим и аз се притеснявам, че ще се сътвори безпорядък. Ние прокурорите ще би трябвало да спрем да работим от момента, в който Специализираната прокуратура бъде закрита “. Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

Според прелюдия квотен принцип не може повече от 1/3 от числения състав на прокуратурата да отиде в едно съдилище. „ Така обаче се основава изискване съответни магистрати да не могат да работят по съответни каузи “, изясни тя.

„ Неприключилите каузи в Специализираната прокуратура са стотици. Те би трябвало да се трансферират от способена прокуратура. Работата се връща по местоизвършването на закононарушението. Поражда се и проблем със събирането на доказателства “, предизвести Маджарова.

На въпрос, в случай че обвиненият е в Дубай, какво се случва с делото, Валентина Маджарова отговори по този начин: „ Делото ще би трябвало да се поеме от градския съд в София “.

„ Колегите са извънредно обезпокоени от това, което се случи. Самото закриване на спецмагистратурите в България нарушава Конвенцията на трансграничната престъпност и корупцията. Тя е част от нашето правораздаване и ние сме длъжни да го съблюдаваме. Това закривате е в несъгласие с рекомендациите на Европейски Съюз. Организираната престъпност доста от дълго време е спряла да е местна, тя е трансгранична “, уточни още ръководителят на Специализираната прокуратура.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР