Надявам се новото българско правителство да не се огъне, а

...
Надявам се новото българско правителство да не се огъне, а
Коментари Харесай

Йотова: Кирил Петков беше на крачка да предаде българската позиция за РСМ

Надявам се новото българско държавно управление да не се огъне, а да пази единната българска позиция за Република Северна Македония. Предишният постоянен кабинет и министър председателят Кирил Петков бяха на крачка да предадат българската позиция. Надявам се министър председателят акад. Денков да е рационалният политик. Това съобщи вицепрезидентката Илияна Йотова по България он еър.

„ Президентът Румен Радев изпрати писмо до европейските ни сътрудници, с цел да им обърне още веднъж внимание, че разногласието със Скопие не се отнася единствено до история, а до европейски политики, до всичко, което ни събира в Европейския съюз. Писмото на президента беше тъкмо в точния момент, с цел да алармира още един път европейските институции и водачи за същината на проблемите ни с РСМ – правата на българите. Така се пази българският народен интерес “, акцентира Илияна Йотова.

Тя напомни, че президентът първи е сложил тематиката за правата на българите в Северна Македония. „ В нито един от одобряваните през годините документи не са записани правата на българите “, уточни вицепрезидентът.

„ Все още берем горчивите плодове от това, че години наред България не успяваше да изясни и отбрани своята позиция за Северна Македония. Познаваме трънливия път на присъединение към Европейски Съюз, няма по какъв начин да позволим двойни стандарти “, съобщи Илияна Йотова.

„ Очакваме РСМ да впише в своята Конституция българите като държавотворен народ по този начин, както беше записано в така наречен френско предложение, към което се сплотиха европейските ни сътрудници. Очакваме Скопие да съблюдава всички поети взаимни задължения. България деликатно ще следи този развой – освен формалното регистриране на българите, а действителното осъществяване на договореностите “, уточни вицепрезидентът.

Като казус Йотова дефинира опитите за лобиране от страна на РСМ измежду евродепутатите за приемането и премахването на избрани текстове, свързани с езика на омразата, в готвената резолюция на Европейския парламент. „ България би трябвало доста остро да реагира и на това, че европейски водачи, може би повлияни от този лобизъм на политици от РСМ, приказват, че България има нови условия. Не, нямаме. Настояваме за осъществяване на всичко записано и признато от нашите европейски сътрудници “, посочи вицепрезидентът.

В коментар за приемането на България в Шенген Йотова акцентира големия принос на последните два служебни кабинета. „ Убеждаваха се хора на разнообразни равнища, правеха се доста срещи. Мисля, че ще има някакво развиване през есента “, уточни вицепрезидентът. Тя означи, че България би трябвало да има повече самочувствие, тъй като макар проблемите, е една от най-сигурните външни граници на Европейския съюз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР