Надявам се на пробив по темата за приемането на България

...
Надявам се на пробив по темата за приемането на България
Коментари Харесай

Петър Витанов: Надявам се на пробив за Шенген

Надявам се на пробив по тематиката за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това разгласи пред Българска национална телевизия Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал. Българските социалисти, румънските им сътрудници и ръководителят на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Ираче Гарсия Перес излязоха с декларация, в която приканват да се направи решителна крачка за приемането на двете страни след 11-годишно очакване. Още идната седмица в Европейския парламент ще има спор по тематиката, а 7 дни по-късно се чака и резолюция.

„ Ако желаеме да приказваме за единна Европа, то влизането на България и Румъния в Шенген е един от най-важните въпроси. По тази тематика имаше двоен стандарт “, сподели Витанов и добави, че на фона на всички рецесии, България и Румъния не могат да бъдат държани настрана.

„ Със взаимните старания на българското държавно управление, на министър Крум Зарков, който работи също интензивно по тематиката и на всички български евродепутати, се надявам на пробив за Шенген “, сподели още Витанов.

Евродепутатът разяснява и приключването на газ от газопровода " Северен поток ", което заплашва енергийните доставки за Западна Европа.

„ Не са една и две страните, които имат стопански и политически интерес от прекъсването на газа по „ Северен поток “ 1 и „ Северен поток “ 2 и цялостното разкачване на Европейски Съюз от ресурсите на Русия. Не знам до каква степен е преференциално на Русия да компрометира личната си инфраструктура, за която е дала милиарди. Според специалисти може да се окаже, че тази инфраструктура става изцяло неизползваема, тъй че е ясно, че приказваме за бойкот и измама “, добави социалистът.

Петър Витанов е на мнение, че всички мнения кой е предизвикал тежките вреди, са прибързани.

„ Тепърва ще се обяснява кой стои зад тези дейности. Това не може да бъде осъществено и от елементарни хора, без държавна поддръжка, тъй като става въпрос за мощно охранявани зони на труднодостъпни места. Със сигурност става въпрос за сериозен удар върху европейската стопанска система и по-специално немската. Но тя е локомотив за целия ни Съюз, тъй че не ни чакат положителни дни “, предвижда Витанов.

Представителят на социалистите в Екологичен потенциал разяснява и бъдещето на Зелената договорка в изискванията на война в Европа.

„ Зелената договорка ще продължи, само че с нов фокус. Стана ясно, че Германия ще удължи живота на две от трите си атомни централи, а това беше страната, която най-активно искаше да скъса с нуклеарната енергетика. Ще бъде забавено и затварянето на въглищните централи “, сподели още Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР