Надявам се хората да запомнят Наско като човек, който се

...
Надявам се хората да запомнят Наско като човек, който се
Коментари Харесай

Наско Скатов - момчето, което говореше с планината

 " Надявам се хората да запомнят Наско като човек, който се опита да промени света. Наско ни направи по-добри “, сподели в студиото на " Тази събота “ сестрата на починалия планинар Нели Димитрова.

Атанас Скатов беше първият и единствен българин, изкачил 11 пъти връх над 8000 метра. Първият българин, съумял да приключи плана " Седемте континентални първенци “ за нанагорнище на най-високите върхове на седемте континента на планетата. Сега планината опустя. 

" Наско беше толкоз достоверен, автентичен. С едно голямо сърце. Момчето, което говореше с планината, с морето. Той беше изпълнен с любов към хората, природата, към целия свят. Аз се изучавам от него, въпреки да съм с три години по-голяма “, сподели Нели Димитрова.

" Все още се пробвам да се осъзная. За мен той още е жив – със своите хрумвания, с делото си, с това, което стартира и правеше през последните 10 години “, разяснява тя.

Тя описа за идеята на Скатов – да научи хората и да ги предизвика да живеят по-природосъобразно. " Той съумя да го свърже това с неговия персонален образец като височинен планинар и да стимулира хората “, споделя Димитрова. 

По думите й Атанас Скатов е бил огромен патриот, като смяната настава при първото му прекосяване на маршрута Ком – Емине. " Той споделяше, че тази коренна смяна да остави специалността си и да се занимава с друго е станала тъкмо тогава – след тази интензивна обстановка на другарство с природата “, спомня си сестра му.

Скатов нееднократно е казвал, че едно от най-големите му музи е татко му. Той посвещава изкачването на връх Лотце точно на него. " Ние имаме щастието да имаме прелестни родители и семейство. Майка и татко, които постоянно са ни подкрепяли, давали са ни свободата да се развиваме като персони, подкрепяли са ни “, споделя Димитрова.

Покойният планинар е бил извънредно нравствен и набожен. " Винаги е казвал, че по този начин се усеща по-близо до Бог, до силата, която е над нас – хората. Това, което е основало Вселената. Беше извънредно набожен “, спомня си сестра му. Нели Димитрова споделя, че Атанас Скатов е имал доста фантазии и точно те са го движели.

" Той имаше подготвени планове, които не бяха единствено негови лични, а постоянно бяха свързани с останалите хора, с човечеството, и постоянно със устрема да направи нещо и за другите. Той се усещаше като човек, който не живее за себе си, а за останалите ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР