Надявам се до година, година и нещо да приключим темата

...
Надявам се до година, година и нещо да приключим темата
Коментари Харесай

Борисов: Надявам се до година, година и нещо да отпаднат визите за САЩ

Надявам се до година, година и нещо да приключим тематиката с отпадането на визи за Съединени американски щати. Това съобщи министър председателят на България Бойко Борисов по време на Първата сесия на Стратегическия разговор България – Съединени американски щати.

" С 36% се е вдигнал стокооборота сред България и Съединени американски щати. Вече е милиарди. За първи път въпроса за визите и отпадането им беше подложен от Тръмп. В момента сме под 10% по отвод на визите. С Канада сме в безвизов режим. Това е в допълнение преимущество за отпадане на визите за Съединени американски щати. Да се надяваме, че в границите на година, година и нещо ще приключим тази тематика ", изясни Борисов.

Конфликтът в Близкия изток

По отношение със обстановката в Близкия изток Борисов изясни, че Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена непосредственост до България. " Като се има поради, че Турция са в наказания, това е един доста комплициран район "...  " Ние в никакъв случай в България не сме водили политика против някоя друга страна. Работили сме близко и със Сирия, и с Ирак, и с Иран. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток ", добави той.

Природен газ

По отношение на енергийната сигурност, Борисов изясни, че за първи път с президента Тръмп са били ясни и мисли, че към ден сегашен се придържаме към това България да поддържа икономическия си интерес. " България се върна на газовата карта ", сподели министър председателят.

Във връзка с спора в Украйна и отношението му към газоразпределението, Борисов изясни: " Да, ние бяхме лоялни, само че това не значи, че България би трябвало да излезе от стратегическото си място на газоразпределител ".

И посочи, че за предходната година сме употребили към 400 млн. тона полутечен газ от Гърция. " Ще закупим 20% от акциите на терминала за полутечен газ. В края на януари ще се опитаме непосредствено с американски компании да реализираме цени, доста по-изгодни за българите ", сподели още той.

И акцентира, че Балкански поток не е продължение на Турски поток. " България построява своя лична газопреносна система, с цел да може да придвижва газ във всички направления с американски компресори ", съобщи изрично министър-председателят.

Енергетика

" Що се касае до АЕЦ " Белене " съм признателен на Тръмп, че на фона на Зелената договорка, която приехме в Европейския съвет, какъв брой е значимо България още веднъж да развие своята нуклеарна енергетика. Имали сме 6 реактора, в този момент имаме 2, които ще работят още 10 години ", разясни той.

По думите му в момента в Министерството на енергетиката се организират състезанията, с цел да може да бъде осъществена процедурата по най-прозрачния метод. 

Северна Македония

" България направи големи старания и с подписването на контракта за добросъседство. Това беше далновидна наша политика, която за наслада се поддържа и е в тактиката на Съединени американски щати. Западните Балкани – всички помнят войната в Косово. Диалогът би трябвало да продължи с напъните на всички нас ", сподели в умозаключение Борисов.

Автор: Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР