Надявам се днес да е последният ден на този кошмар.

...
Надявам се днес да е последният ден на този кошмар.
Коментари Харесай

Българин в Киев: Надявам се днес да е последният ден на този кошмар

" Надявам се през днешния ден да е последният ден на този призрачен сън ". Това съобщи пред bTV земеделският производител Борислав Петков, който по стичане на събитията се оказва блокиран в украинската столица Киев при съветската инвазия.

" Трудностите са подбудени от това, че в последните 3-4 дни Киев е обсаден и обкръжен от украинската войска и не допускаха никой да напусне града. Трябваше да се обърнем към посолството за помощ за нашите евакуации. Към момента към момента не сме евакуирани заради обстоятелството, че към момента тече комендантският час, който беше натрапен преди ден и половина ", сподели Петков.

Според него точно комендантският час е съществена причина за забавянето на евакуацията на българите от града, защото е попречил влизането на изпратените от София рейсове. По думите му през последните дни връзката с българските управляващи се е подобрила.

Българинът показа, че изискванията в бомбоубежището, където е прекарал огромна част от последните дни, са положителни, има интернет и е поддържал връзка със своите близки вкъщи.

Проф. Михаил Станчев, който живее и преподава в университета в Харков, описа пред Българска национална телевизия, че миналата нощ е била по-спокойна. Обяснява си, че това може би се дължи на предстоящите договаряния сред украинска и съветска делегация.

" Два жилищни блока са ударени, съумяха пожарникарите да ги изгасят, обаче един частен дом изгоря изцяло и притежателят умря. Особено през вчерашния ден интензивно обстрелваха разнообразни региони в Харков - 450 души бяха признати в болничното заведение за незабавна помощ и след ликвидирането на една от диверсионните групи те се скриха в локалното учебно заведение около метростанция и след ликвидацията, това учебно заведение изгоря и децата останаха без учебно заведение ".

Проф. Станчев сподели още, че към този момент питателните магазини работят, въпреки и с по-малко артикули, само че има огромни опаки от чакащи пред магазините.

Двамата водачи, които в петък бяха арестувани на украинска територия, са били освободени и са се прибрали в България, заяви пред БНР Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи.

Вчера към 15 тира са изчаквали на граничния пункт сред Украйна и Румъния. Заради усложнената конюнктура в региона на военния спор, Арабаджиев предложи различни трасета, които да се употребяват от водачите на българските тежкотоварни камиони.

" По отношение на маршрутите, които би следвало да употребяват нашите водачи, които са в Русия, би трябвало или през Литва, Латвия, Полша. Или през Беларус и Полша да се приберат в България. Все още има коли, които са в Русия. Ние сме призовали всички наши превозвачи, да не пътуват през Украйна и при опция да прекратят транспортите до и от Русия, защото ситуацията е доста комплицирана ", добави Арабаджиев.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР