Надявам се да се превърнем в пример, да дадем сили

...
Надявам се да се превърнем в пример, да дадем сили
Коментари Харесай

Бригита Славова: Целта ни е Локомотив да възвърне позиции в женския ни волейбол

Надявам се да се превърнем в образец, да дадем сили и на други да възобновят женското си направление, съобщи изпълнителният шеф на клуба
Въпреки пандемията от ковид и неподходящите стопански условия женският волейбол у нас продължава да се развива. През това лято има поредност от положителни вести. Една от тях е сформирането на женски тим на ВК Локомотив 1929 (София), който подаде поръчка за присъединяване в шампионата през новия сезон 2020/2021. Столичният клуб се завръща на волейболната сцена на професионално равнище след години неявяване, откакто за последно взе участие в НВЛ-жени през сезон 2012/2013 под името Локомотив-Връбница.

За новия женски отбор беседваме с изпълнителния шеф на ВК Локомотив Бригита Славова, която споделя в особено изявление за формалния уебсайт на БФВолейбол за бъдещите проекти и задачите за новия сезон в НВЛ-жени.

Защо решихте да сформирате женски отбор във ВК Локомотив 1929 и по какъв начин стигнахте до тази концепция?

Смятаме, че е извънредно време за това. Дълго време работим с девойки, които би трябвало да продължат развиването си и да вземат участие в женски тим. Също по този начин желаеме да върнем традицията, съществувала дълги години преди този момент. И не на последно място - още веднъж да възвърнем позиции в женския ни волейбол. До това решение стигнахме общо, всички в клуба. Аз съм изпълнителен шеф, само че и в диалози с треньори и управлението на Общо събрание на колегиите Локомотив, в лицето на господин Даме Стойков, всички бяхме на едно мнение – хубаво е да имаме внушителен тим.

През предходната година ваши представителки играха в аматьорското състезание на Волей Мания. Предпоставка ли бе това за настоящето ви присъединяване в НВЛ-жени?

Да, това бе началото за прекосяване към професионалното женско равнище. Участието ни през миналия сезон бе като пилотно издание, с цел да проверим опциите си и да забележим дали можем да съберем заслужен тим за женското състезание. Смятаме, че натрупахме добър опит и можем да се оправим сполучливо.

 IMG-3ff81e2d94e44c431ef02bbd9f9cbf0b-V

Бригита Славова (в дясно) дружно с Христина Калчева, треньор в Локомотив ( в ляво), по време на гостуването на някогашният сръбски национал Владимир Гърбич, който направи демонстративна подготовка с децата от школата

Кой ще бъде старши-треньор?

В момента се водят договаряния и до една седмица считам, че ще имаме повече изясненост по този въпрос. Желанието ни е да притеглим известен и умел експерт. Все отново всичко е на равнище договаряния и чакаме неговото решение.

Ще съумеете ли да осигурите бюджет за присъединяване в женското състезание?

Със сигурност мога да потвърдя, че ще обезпечим цялото присъединяване в НВЛ-жени от началото до края. Сега се водят договаряния с други рекламодатели за обезпечаване на финансови средства, които да спомогнат и за заплати на състезателите. Имаме девойки, израснали в школата ни, само че също по този начин се завръщат и опитни волейболистки, наши фрагменти, някои от които са играли в чужбина. И в този момент още веднъж ще играят при нас.

Може ли да назовем съответни имена?

Все още водим договаряния и работим по селекцията. Но да вземем за пример мога да загатна Елина Сандолова, която игра през последния сезон в Берое (Стара Загора), а преди този момент в Казанлък. При нас се завръща и Нора Семова, която се състезаваше в италианското състезание. Също по този начин има още две опитни състезателки, с които още преговаряме.

Кога планирате да започнете подготовка?

Ако всичко е наред, желанията ни са от идващия понеделник, 17 август, да стартираме подготвителен развой. Тъй като шампионата се обрисува да стартира през октомври, няма време и би трябвало да се стартираме.

Къде ще играете домакинските си срещи?

В нашата зала " Локомотив ", която дава отговор на условията. Направихме ремонт преди две години. Тогава бе направена съществена реорганизация на залата. Подът е заменен, покривът е поправен, тъй че разполагаме с изцяло реновирана зала с всички качества да се играе професионален волейбол.

 108745528 2658739351081941 231682590689083577 n

Вие ще се ангажирате ли да помагате на новия старши-треньор?

Да, в случай че има потребност от мен, ще се включвам естествено. Но ще продължа главно да работя с децата от школата на клуба.

Къде ще премине подготовката?

В тази обстановка на пандемия още не е несъмнено, че ще вървим някъде на лагер. По-вероятно е подготовката да бъде в София. Ние имаме страхотна база, която с помощта на господин Даме Стойков беше реновирана. Имаме стадион, помощни стадиони, волейболно игрище навън. Това са задоволително разновидности за чудесна подготовка. Не е належащо да се търсят други терени.

Какви ще бъдат задачите пред женския отбор на Локомотив?

Няма да слагаме някакви невероятни цели. Въпросът е да влезем най-малко в шестицата на шампионата, ще забележим нататък. Основна цел пред нас за в бъдеще ще е развиването на женското ни направление. Да вкараме девойки от школата в представителния тим и да има къде да вървят нагоре и да играят. Защото, изключително в София, се понижиха ужасно доста женските тимове. В момента са два - ЦСКА и Славия, с нас ще станат три. А преди този момент бяха доста повече. Надявам се да станем образец и да дадем сили на други клубове да възобновят женското направление, защото през годините то изпадна доста.

Имате взор върху девойки и представителните тимове в България. Какво смятате за новия сезон в НВЛ-жени?

Може би тази година ще бъде надалеч по-равностойна от предходните. Знаем, че и други клубове отвън София вършат женски тимове. Ще бъде много забавно състезание и ще има оспорвани мачове
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР