Надявам се да не се прави разследване и за периодите

...
Надявам се да не се прави разследване и за периодите
Коментари Харесай

ВСС отложи разглеждането за отстраняване на Гешев

Надявам се да не се прави следствие и за интервалите към раждането ми и до момента в който съм бил в детската градина, пошегува се основният прокурор
Пленумът на Висшия правосъден съвет отсрочи разглеждането всъщност на предложенията за премахване от поста на основния прокурор Иван Гешев. Кадровиците единомислещо взеха решение, че следва да прегледат предложенията всъщност откакто Върховният административен съд се произнесе дефинитивно по тъжба на правосъдния министър. С нея Надежда Йорданова апелира решение на Съвета, с което се отхвърля разглеждането всъщност на обстоятелства и условия зародили преди началото на мандата на Иван Гешев като основен прокурор.

И правосъдният министър Надежда Йорданова, и основният прокурор Иван Гешев бяха единомислещи, че държат допустимо най-бързо да се прегледат всички обстоятелства и учредения, посочени в двете претенции за предварително преустановяване на мандата на Иван Гешев. Кадровиците обаче показаха, че всичко може да се случи след произнасянето на Върховен административен съд.

„ Надявам се да обсъдим всички учредения, импортирани във Висш съдебен съвет, с цел да стане ясно на българските  жителите, че те са смешни. Готов съм да дам разумни, свързани и аргументирани отговори на всички въпроси. Както стана ясно, към този момент беше осъществена инспекция за достоверността на дипломата ми. имам мемоари и от детската градина, само че не мога да подсигурявам, че са доста ясни. Надявам се да не се прави следствие и за интервалите към раждането ми, с цел да се потвърди дали съм нарушил правилата за етично държание на българските магистрати, до момента в който съм бил в детската градина “, пошегува се Гешев с Йорданова.

Гешев акцентира, че е изцяло подготвен за спор с Йорданова, който да се излъчи обществено по националната телевизия и най-важното – да бъде в границите на институционалния формат, който процедурата допуска. Главният прокурор означи и, че е несериозно правосъдният министър на страната да не споделя и дума в границите на самите съвещания на Висш съдебен съвет, да отхвърля професионален диалог с него, до момента в който желае отстраняването му, а в това време да не слиза от телевизионния екран, където рецитира авансово заучени опорки.

„ Нашата работа не е да обикаляме малките екрани и да приказваме погрешни изказвания, да не кажа неистини, по отношение на интегритета на членовете на Висш съдебен съвет. Ние изискуем отговор и мястото и форматът за това е точно Висш съдебен съвет, а не телевизионните студия. Ние, за разлика от политиците, нямаме право да приказваме лъжи и е обикновено на тези лъжи да бъде отговорено в този формат. Ние работим, имаме служебни задължения, нямаме време да обикаляме малките екрани. Не можем да насмогнем на всички лъжи на всички политици. Това, което се случва е обидно за българските прокурори и българските съдии “, сподели още Гешев.

Обвинител №1 за следващ път акцентира и, че правосъдната власт, в лицето на съда и прокуратурата, сега са единствените постоянни структури в страната, изключително на фона на хаоса, който царува във всички браншове и невъзможността на ръководещите да го овладеят.

„ Целта на офанзивите против мен е прокуратурата да бъде овладяна. Цената ще бъде платена от българските жители. Проблемът на българската правосъдна власт не е основният прокурор и българската прокуратура, а политиците. Това демонстрира и историята “, уточни Иван Гешев

След съвещанието на Висшия правосъден съвет министърът на правораздаването Надежда Йорданова съобщи пред медиите, че не приема спекулациите, че упражняването на правото да апелира незаконосъобразен акт е опит за отсрочване на самото произвеждане.  

Според разпоредбите на процедурата за предварително преустановяване на мандата на някой от тримата огромни в Съдебната власт, когато има импортирани няколко претенции от един орган (в случая - Министерство на правосъдието), ориентирани към едно лице (в случая - гл. прокурор Иван Гешев), те се сплотяват.

Така Висш съдебен съвет няма опция да прегледа единствено настояването на Янаки Стоилов преди да завърши делото по жалбата на Надежда Йорданова.

Очаква се Върховният административен съд да се произнесе дефинитивно по жалбата в границите на към месец, след което правосъдният министър Надежда Йорданова да насрочи ново съвещание на Висш съдебен съвет за разглеждане на двете претенции за преустановяване на маната на основния прокурор.  

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР