Надявам се да гарантирам климат на доверие между ЕС и

...
Надявам се да гарантирам климат на доверие между ЕС и
Коментари Харесай

Срещата между ЕС и Турция: Нищо ново под слънцето на Варна

" Надявам се да подсигурявам климат на доверие сред Европейски Съюз и Турция. По време на срещата ми се налгаше да ставам и да се разхождам от стаята, само че няма да описвам за тази част от нея " , по този начин стартира речта си ръководителят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер на срещата сред Турция и Европейски Съюз във Варна, намеквайки за нажежената конюнктура на моменти по време на диалозите на водачите.
Турският народ е популярен и самоуверен, желаеме тя да бъде същински стратегически сътрудник, желаеме един откровен разговор. Вярвам, че Турция и Европейски Съюз вършат огромна неточност като разказват разликите, а в никакъв случай не приказваме за общите неща, които ни сплотяват. Имаме доста общи ползи, споделяме геостратегически ползи. Европа дава своя финансов принос към напъните на Турция по отношение на бежанците. Срещнахме се с общи провокации в битката с тероризма, единствено обединени ще се оправим с това извънредно злополучие. Скъпи другари от Турция, би трябвало да знаете, че желаеме намесата във Сирия да става единствено посредством интернационалното право " , съобщи Юнкер.
Бежанците, идващи от Турция са доста по-малко и това е заслуга на Турция, това потвърждава, че когато би трябвало да даде образец във връзка с интернационалната взаимност, го прави. Що се отнася до солидарността сред Турция и Европейски Съюз би трябвало да кажа, че резулататите са забележими.
Не би трябвало да има подозрения във връзка с обещаните на Турция 3 мрлд. по съглашението за бежанците. 1, 8 милиарда бяха изплатени незабавно щом Турция извърши своя дълг.
Може би съм малко печален от положението на връзките сред Турция и Европейски Съюз. Няколко години поддържам напъните на Турция да стане член на Европейски Съюз, срещу съм демагожката концепция да прекратим договарянията. Аз съм поръчител, че ще продължат тези договаряния за присъединение. Усилията би трябвало да продължат. Турция би трябвало да усъвършенства връзките си с страните членки - с Кипър и Гърция.
Знаем, че Турция пострада доста при опита за прелом, Европейски Съюз го осъди остро. Не знаехме първоначално, че става въпрос за опит за ликвидиране на президента. Разбрахме го след това. Но тук желая да обърна внимание на публицистите, които бяха арестувани, както и двама гръцки офицери - мисля, че тези въпроси би трябвало да се прегледат, само че тук ще спра, защото кракът ме боли, завръши речта си Юнкер , като че ли измъквайки се от повече пояснения.
Реджеп Ердоган
За мен е наслаждение да бъде във Варна, моят другар Бойко Борисов ме предложения и му благодаря откровено. Преди срещата тук имахме среща на четири очи, а през днешния ден във Варна имахме опция да се срещнем спредставители на Европейски Съюз. Надявам се, че интервалът на неприятни взаимоотношения да остане в предишното. Туск и Юнкер загатнаха, че би трябвало да работим, към този момент сме 2018 година, ние към момента не сме нищо повече от претендент за член на Европейски Съюз. Искаме час по-скоро да се прегледа този въпрос. Обсъдихме стъпките, които би трябвало да се подхващат, с цел да подобрим връзките си. Турция извършва своите ангажимети, както е известно с бежанците и тероризма. Вече 4 млн. бежанци са в Турция. Надявам се, че ще ни бъдат изплатени всичките 3 милиарда евро по съглашението, съобщи Ердоган.
Съвсем предстоящо той сложи и тематиката за либерализиране на визовия режим на турските жители, като прикани час по-скоро да бъде завършено това. " Това не би трябвало да се превръщ а в политически въпрос, нашите жители би трябвало да запазят доверието си към Европейски Съюз ", добави Ероган и означи, че има упования и във връзка с автомизацията на митническия съюз.
По отношение на тероризма турският президент бе безапелационен: " Към сегашния миг Турция е цел за редица терористични организации. Миналата година организирахме една щит и унищожихме над 3 000 терористи, тези интервенции способстват освен за жителите на Сирия, само че и на Европа. Не би трябвало да получаваме неоснователни рецензии, а поддръжка от Европейски Съюз... Страните от Европейски Съюз са стратигически сътрудници на Европейски Съюз, турция е значим сътрудник и не би трябвало да се изолира, имаме трайни исторически взаимоотношения и общи ползи. Европейски Съюз подхожда по неправдив метод. Искаме правдивост в преценката " сподели още Ердоган.
" Подкрепяме отворен разговор. От Варна се обръщам към вас, другари от Европейски Съюз, елате да работим дружно в Сирия, Ирак, Палестина, Йемен, Афганистан, да подсилим нашето съдействие, елате да създадем здрава и благоденстваща Европа " , приключи Ердоган.
Очаквайте детайлности!
Сподели с товите другари

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР