Надявам се да е той, защото изборът е добър. Той

...
Надявам се да е той, защото изборът е добър. Той
Коментари Харесай

Ангарски: Кирил Ананиев е добър избор за здравен министър

" Надявам се да е той, тъй като изборът е добър. Той е правил и други бюджети, той е консенсусен и диалогичен, считам, че ще се оправи. Дори политически е добре премислено, тъй като е приет специалист от съвсем всички политически партии в България по този начин, че е доста положително попадение. " Това съобщи някогашният министър без портфейл в служебното държавно управление на Стефан Софиянски и заместник-кмет на София Красимир Ангарски по отношение на предлагането Кирил Ананиев да бъде новият здравен министър.

По думите на Ангарски пред bTV, Ананиев " най-добре познава какво е планувано в опазването на здравето и ще го извърши най-добре, от който и да е различен. Предполагам, че към този момент има в главата си проект какво да прави ".

Според Ангарски, настоящето положение на опазването на здравето се дължи освен на въздействието на лобита или непознаване на материята, а и на спомагателни условия, като съществуването на 400 лечебни заведения, методът им на ръководство, разрешителният режим...

Според специалиста, дребните общински лечебни заведения биха могли да станат медицински пунктове или незабавни центрове и не на всички места да се вършат интервенции, а най-тежките случаи да отиват в университетските лечебни заведения. По думите му това не се е случило до в този момент, защото " всеки народен представител желае в града му да има болница. "

Против Ананиев обаче се разгласи проф. Милан Миланов . Спорът дали здравният министър да е доктор или финансист е доста остарял. Сега обаче имаме законови ограничавания – огромният финансов запас е в НЗОК, над 3 милиарда лв., до момента в който здравното министерство има бюджет от единствено 400 млн. лв.. Затова министърът на опазването на здравето би трябвало да схваща тънкостите на здравната система – чака ни рамков контракт, падна Наредба 2. Такива са причините на проф. Миланов в поддръжка на това здравният министър да е доктор.

Припомняме, че на 6 ноември стана ясно, че заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев ще бъде новият здравен министър.

Сега Ананиев оглавява Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и дава отговор за ръководството на близо 4 милиарда лв. от здравни вноски. Той е бил зам.-министър на финансите съвсем във всички държавни управления от 1998 година насам. Ползва се с поддръжката на съвсем всички партии поради опита си.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР