„Надявам се, че в един момент ще можем да стигнем

...
„Надявам се, че в един момент ще можем да стигнем
Коментари Харесай

Гърция отрече да оспорва и други въпроси, освен името на Македония


„ Надявам се, че в един миг ще можем да стигнем до обстановка, в която можем да имаме смислени диалози за името на Македония. Никога не съм казвал, че той е обвързван с езика или други въпроси”, съобщи гръцкият външен министър Никос Кодзиас на конференция в Солун. Така той отговори на журналистически въпрос дали, както оповестиха някои гръцки медии, Атина оспорва и други македонски въпроси, с изключение на името на страната.

По-рано през днешния ден той организира среща с македонския си сътрудник Никола Димитров в Солун, при която двамата разискаха нови форми на съдействие. В подтекста на днешната среща на външните министри на Гърция, Македония, България и Албания, Кодзиас акцентира, че Атина ще поддържа страните от Западните Балкани за участие в Европейски Съюз и се разгласи в поддръжка на построяването на мрежа за съдействие.

Той призна, че Гърция се държала надменно към страните на полуострова през 90-те години, само че научила уроци и се обърнала към построяването на доверие.

„ Трябва да разгадаем проблемите и да не се страхуваме”, сподели министърът.

На конференция в Солун той акцентира също, че бъдещето на Европейски Съюз е в полза на вероятността на района и че страните-кандидатки за участие през идващия стадий на присъединение ще получат средства, предопределени за Югоизточна Европа, съобщи БГНЕС.

„ Със срещата желаеме да идентифицираме общите ползи и бъдещето на региона”, съобщи Никос Кодзиас.
Това е втората среща в този формат в границите на напъните на гръцката дипломация за подсилване на районната непоклатимост и трансграничното съдействие сред прилежащите страни в южните Балкани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР