Надявам се, че в близките 3 до 6 месеца ще

...
Надявам се, че в близките 3 до 6 месеца ще
Коментари Харесай

Агоп Каспарян: В близките 3 до 6 месеца може да имаме инфлация между 7 и 9%

Надявам се, че в околните 3 до 6 месеца ще имаме едноцифрена инфлация - сред 7 и 9%. Това съобщи икономистът Агоп Каспарян пред " Нова нюз ".

По думите му е реалистична прогнозата на МВФ за 8,2% инфлация на годишна база. " Цената ще падне през лятото поради естествения рандеман на главните артикули. Енергоносителите също ще имат спад на цените. Таван на надценката е безумство, всякакво вмешателство в цените от страна на страната, това е популизъм. Кой я дефинира и управлява, КЗП изнемогва от инспекции. Има и комерсиална загадка сред производител, снабдител и търговец. Ограничената продукция на производителите ще се насочи в чужбина, тъй като тук ще му носи по-малка облага. Тоест може да се стигне до недостиг на стоките ", счита той. И добави, че Данък добавена стойност за заведенията би трябвало да се върне на 20%.

Според него новият бюджет ще е доста постна пица, в случай че не се влезе в серпантина на популистки разходи. " Вижда се наклонност от септември, когато достигнахме пика на инфлацията, има гладко намаление, само че към момента в двуцифрени резултати. Цените се покачват концепция по-малко - 0,5% на месечна база. В дребната потребителска кошница - плодове, зеленчуци, месо, варива и олио, към момента са с наклонност да се усилват. Бизнесът обаче съумя да се приспособява към новите цени на енергоносителите. Петролът, газът и тока са на доста по-ниски равнища даже преди войната в Украйна ", акцентира Каспарян.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР