Надявам се, че след приключването на разследването на Европейската прокуратура

...
Надявам се, че след приключването на разследването на Европейската прокуратура
Коментари Харесай

Сандов за разследването на европрокуратурата: Скритите емисии са скрити десетки милиони

Надявам се, че след приключването на следствието на Европейската прокуратура против енергийните сдружения няма да има единствено наказания, свързани с нарушаванията. Надявам се, че ще бъдат потърсени пропуснати изгоди, тъй като тези скрити излъчвания са скрити десетки милиони. Това сподели някогашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов в предаването „ 120 минути “ по бТВ.

Той добави, че страната продължава да неглижира въпросите, свързани с чистата среда, в която живеят хората, с цел да бъдат те здрави.

„ Докато бях министър, при мен не пристигаха отчетите, с които се споделя какъв брой излъчвания се подават за пазаруване на квоти от интернационалната търговия. Този вид процеси минават през Изпълнителната организация по околна среда, само че не стигат до министъра “, съобщи някогашният екоминистър.

Той добави, че Изпълнителната организация по околна среда е част и от Европейската организация по околна среда и този вид данни са единствено по тази посока.

„ Емисиите от парникови газове се пресмятат по формула, до момента в който другите излъчвания, които също излизат от комина през това време – за серните диоксиди, за азотния оксид, за фините прахове частици, за съединенията, свързани с живак, се мерят и те подлежат на надзор от Изпълнителната организация по околна среда “, сподели Сандов.

Той изясни, че парниковите газове не могат да бъдат измерени, защото те незабавно излизат в атмосферата и не могат да бъдат проследени по метода, по който другите съединения могат да бъдат.

„ Но по какъв начин едни и същи процеси генерират разнообразни данни? От отчет на неправителствена организация, който излезе неотдавна - това, което се подава към КЕВР като създадена сила и това, което се подава към Изпълнителната организация по околна среда, като създадени излъчвания се разграничава фрапантно. Не можем да търсим виновност единствено във верификатора, който евентуално единствено е потвърждавал едни подправени данни, които са идвали от предприятията “, счита Сандов.

Бивш шеф на отдел в Изпълнителна организация „ Българска работа за акредитация “, отговарящ тъкмо за приемането на тези данни и изпращането им в Европейската организация е София Ненова, която е лицето за контакт на тази компания верификатор. „ Това е доста забавно. В сферата на тежките замърсители в България постоянно виждаме такива преплитания “, уточни той.

Сандов описа за нарушаванията, които е разкрил в Топлоелектрическа централа „ Брикел “ при инспекция преди няколко месеца.

„ Имаше освен нарушавания, свързани с околната среда. Имаше противозаконна бензиностанция на терен. Служителите бях без защитни дрехи. Като цяло това дружество работи отвън закона в доста посоки “, съобщи някогашният екоминистър.

Той добави, че съгласно данни на СЗО и Европейската организация по околна среда от 2016 до 2020 година над 3100 души са изгубили живота си, в резултат на замърсяване, провокирано от изгарянето на лигнитни въглища и това е коствало загуби от бюджета сред 22 и 30 милиарда лева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР