Надявам се, че не може да се манипулира софтуерът на

...
Надявам се, че не може да се манипулира софтуерът на
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: Надявам се, че не може да се манипулира софтуерът на машините за вота

Надявам се, че не може да се манипулира софтуерът на машините за вота. Това съобщи в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова.

" Казвам " уповавам се " по две аргументи - първо, нито аз, нито моите сътрудници сме софтуерни специалисти. На последващо място - дали може да се манипулира софтуера би трябвало отговорът да се търси в институциите, на които страната е поверила инспекцията му - измежду тях са ДАНС и Министерство на вътрешните работи ", изясни Нейкова.

Председателят на ЦИК заяви, че към момента не е подписан договорът по двете публични поръчки, едната от които е за надграждане на софтуера за гласоподаване по този начин, че да може да се употребява на локалните избори. Преговорите с изпълнителя " Сиела Норма " са на финала, изясни Нейкова.

" Сигурността на изборния развой и честността на изборите са свързани с предприемането на задоволително ограничения за отбрана и сигурност както за машинното гласоподаване, по този начин и за гласуването с хартиени бюлетини. От друга страна честността на вота е обвързвана и със съзнанието, и с морала на всеки един участниците в изборите и гласоподавателите ", сподели още Камелия Нейкова.

Предприети са задоволително ограничения за сигурност и отбрана, увери ръководителят на ЦИК. Повишили сме техническите условия към изпълнителя, тъй че да има задоволително гаранции на входа и изхода на машината. Ще може действително да се направи изпитване по какъв начин работи софтуерът, уточни тя.

Доставчик на хартията за машините е печатницата на Българската национална банка, както е по Изборния кодекс, сподели Нейкова.

От страна на ЦИК вършим всичко допустимо, с цел да има задоволително разяснителни материали за гласоподавателите и задоволително обучителни материали за членовете на изборните комисии, съобщи тя. Председателят на ЦИК прикани членовете на секционните изборни комисии да не бързат при попълване на числовите данни, с цел да не се стига до неуместните неточности, които наблюдавахме при последните вотове.

За да бъде регистриран всеки един глас на гласоподавателя по този начин, както е подаден, членовете на СИК би трябвало да внимават, когато броят. Това не зависи единствено от образованието. Много би трябвало да се внимава, тъй като в някои случаи един-два гласа имат доста огромно значение за съответната кандидатска листа, сподели още Камелия Нейкова.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР