Надявам се, че конфликт Украйна - Русия няма да има.

...
Надявам се, че конфликт Украйна - Русия няма да има.
Коментари Харесай

Кирил Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът с Украйна излезе извън контрол

Надявам се, че спор Украйна - Русия няма да има. Ако излезе отвън надзор и има ограничения, може да има риск за газовите доставки. Това съобщи в коридорите на Народното събрание министър председателят Кирил Петков.Според премиера, събитията от през днешния ден са повече реторика, в сравнение с действителна заплаха.

Премиерът заяви, че е провел диалог с енергийния министър за това какви са опциите. Хубаво е, че сме производител на електрическа енергия. Но мисля, че няма да се стигне до там, добави той.

Отивам назад в Министерски съвет за видя дали мога да проведа среща с министъра на защитата. Проведохме няколко диалога по телефона. България би трябвало да упорства за деескалация. Ясно заявяваме позицията, че сме постоянен сътрудник в алианса на НАТО. Никой няма в района интерес от тази ескалация, акцентира Петков.

В пленарна зала министър председателят съобщи по време на парламентарния надзор в отговор на въпрос по отношение на позицията на България в границите на груповата система за сигурност и защитата на НАТО и Европейския съюз: " Ясно заявяваме противоречие с противозаконното анексиране на Крим и дестабилизацията в Източна Украйна ".

Премиерът посочи, че България поредно показва поддръжка за усилието на намирането на кротичък излаз от рецесията с Украйна при зачитането на правилата на суверенитет, единение и териториална целокупност на страната в границите на интернационално приетите граници. Премиерът сподели, че всяка страна има суверенно право да взема решение личното си бъдеще и външнополитическата си ориентировка. По думите на Петков този принцип лежи в основата на интернационалното право.

Считаме за контрапродуктивно в този стадий ескалирането на военни ограничения на източния фланг на НАТО преди да бъдат употребявани всички дипломатически средства за деескалация на напрежението, уточни министър председателят. Едновременно с това заявяваме, че България ще бъде градивен член на НАТО и на Европейски Съюз и ще бъдем предвидим сътрудник, сподели Кирил Петков. По думите му страната ни се концентрира върху дипломатическите средства като главен механизъм да се предотврати напрежението, което към този момент нараства с голяма скорост.

Пред публицистите в коридорите той заяви още, че на 25 януари ще има работна среща с Република Северна Македония.

Следващата среща не е след 3-6 месеца, а е идващия понеделник вечер - това ме радва. Искам от моите министри да имат ясни проекти. Това, което сме изгубили като 30 години да го обърнем в градивна посока. За всички тайни теории - в случай че повече българи може да отидат в РСМ, доста от митовете ще изчезнат. Имаме опция да работим дружно. Имаме голям капацитет. Важно е правата на българите в РСМ да бъдат предпазени. Разбирайки какъв брой е значимо добросъседството, аз мисля че имаме единствено опция за напредък. Димитър Ковачевски има взор върху обстановката, разяснява още Кирил Петков.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР