Надявам се 100-процентовото броене на разписките от машинния вот да

...
Надявам се 100-процентовото броене на разписките от машинния вот да
Коментари Харесай

Зам.-шефът на ЦИК Росица Матева с последни разяснения преди изборния ден

Надявам се 100-процентовото преброяване на разписките от машинния избор да не се употребява за офанзива на резултата. Това съобщи пред Би Ти Ви зам.-председателят и представител на Росица Матева. Тя и сътрудника ѝ Цветозар Томов гласоподаваха „ срещу “ 100-процентовото броене на контролните разписки.

„ Такова контролно броене би трябвало да се направи от ЦИК, а не от СИК. След решението на Върховния административен съд се надявам, че няма да се употребява това броене, с цел да се нападна резултатът от машините, тъй като ще има неточности в протоколите на Секционните изборни комисии “, разяснява Матева.
свързани новини39783на 02.11.20213862на 11.10.2021
Тя беше безапелационна, че е значим резултатът от протокола, принтиран от машината, а преброяването е единствено информативно. Матева уточни, че в ръчното броене няма да се считат преференциите, само че чака закъснение в отчитането на резултата.

Емил Войнов: Ръчното преброяване на разписките не обезсмисля машинното гласоподаване
В неделя 11 936 машини ще бъдат употребявани за вота у нас и в чужбина. Зад граница към този момент са изпратени 416 машини, с които ще се гласоподава в 206 секции.

В 9399 секции у нас ще се гласоподава машинно, като в 2121 от тях ще има по две машини.

„ Всички тези машини са сертифицирани, те са благосъстоятелност на страната. Намирали са се в склада, който се охранява от жандармерията. Държавата има общо 12837, тъй че имаме и запас “, изясни Матева и добави, че при възможен балотаж на президентския избор – ще се изпратят нови машини в чужбина, с конфигуриран у нас програмен продукт.

100% от разписките от машинния избор ще се броят ръчно
Председателят на съобщи, че няма по какъв начин сертифицираните за вота машини да се смесят с спомагателните на „ Сиела Норма “. Тя изясни, че пристигналите нови машини за компанията не са разпечатвани и се охраняват, като ще бъдат върнали на „ Сиела Норма “ на 22 ноември.

Останалите машини, открити в митнически склад на Летище София, за които разбра от прокуратурата, към този момент са преместени и се охраняват от Министерство на вътрешните работи, като не могат да излизат от там без разрешението на ЦИК.

„ След като бъде конфигуриран софтуерът, той се заключва, а ключът се намира в ЦИК. За да се конфигурира нов програмен продукт е нужен този ключ, а той се съхранява от ЦИК. След това в машините се слагат флаш паметите, затваря се отделението. В СИК машините идват с пломбирано това поделение, отделението за хартията и има предоставени пломби на СИК, които да пломбират след включването ѝ “, изясни Матева.

През изборния ден всичките отделения са заключени, в края на вота – след разпечатването на протокола се отваря отделението с флаш паметите. Едната отива в ЦИК, а другата в РИК.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР