Надя Янкова от България, Мирослава Шевченко от Украйна и София

...
Надя Янкова от България, Мирослава Шевченко от Украйна и София
Коментари Харесай

Българка, украинка и сръбкиня спечелиха международен конкурс на ЮНЕСКО

Надя Янкова от България, Мирослава Шевченко от Украйна и София Пришич от Сърбия завоюваха интернационалния юношески конкурс „ Нематериално културно завещание: идващото поколение”. Инициативата за конкуренцията бе на Регионален Център София – ЮНЕСКО, с партньорството на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и Френския институт в България, който бе и хазаин на церемонията по награждаване.

Наградата за тримата спечелили е 3-дневно посещаване в Париж, където те ще имат опцията да прегледат Централата на ЮНЕСКО и други културни обекти и забележителности. Конкурсът бе ориентиран към хора от 18 до 35-годишна възраст, жители на страните членки на Регионалния Център.

„ Получихме извънредно забавни истории, написани от хора с знания и любов към традицията, с която са израснали. В разказите видяхме и типичните за младите въображение и нов, друг взор. Десетки участници съумяха да ни пренесат в десетки разнообразни светове”, сподели Ирена Тодорова, изпълнителен шеф на Регионален Център София – ЮНЕСКО. „ Този конкурс имаше за цел да предизвика младежите, да ги направи съпричастни към идеите на нематериалното културно завещание. Другата му основна цел бе взаимното опознаване на културите в района на Югоизточна Европа. Смятам, че успяхме да реализираме и двете цели”, добави Тодорова.

Ритуалът „ Калиница” в Асеновград, грънчарството в Украйна и Белият петък - селски празник в региона Кралево в Сърбия, бяха детайлите, показани от спечелилите. Останалите участници срещнаха журито с разнообразни ритуали, занаяти, кулинарни обичаи, празнувания и празници. Техните истории ще бъдат включени в единственото в своята сфера списание у нас „ Живи наследства”.

Надпреварата беше под надпис #ShareYouthHeritage и бе част от самодейностите по случай 75 години от основаването на ЮНЕСКО (16 ноември 1945 г.) и 65 години от присъединението на България към организацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР