Надя Тончева се надява да се представи добре в дебюта

...
Надя Тончева се надява да се представи добре в дебюта
Коментари Харесай

Първо изпити, после Световна купа: Надя Тончева гледа към нови успехи в шахмата

Надя Тончева се надява да се показа добре в дебюта си на Световната купа по шахмат за дами в Баку през юли. 17-годишната шахматистка си обезпечи присъединяване на шампионата със страхотното си показване на европейското самостоятелно състезание в Петровац (Черна гора) в края на предишния месец. Там Тончева приключи на 9-о място в общото класиране със 7.5 точки за 11 кръга, като покри нормата за интернационален занаятчия при мъжете. Тя беше и с най-хубаво класиране измежду състезателките под 18 години, а през днешния ден получи премия за " Пробив в международния спорт " на " Пресклуб България ".

Преди да се концентрира върху Световната купа обаче, шахматистката ще има друга задача - да си вземе изпитите в учебно заведение. Тончева е предходна на самостоятелно образование, с цел да има време да се готви за надпревари, а в този момент би трябвало да вземе 17 изпита.

" Резултатите демонстрират, че сме взели вярно решение. Сега й следва да вземе 17 изпита, само че ще се оправи. Най-важното е, че към този момент имаме работеща федерация по шахмат, нека да успеем да запазим гениите при дамите, имаме огромен късмет българка още веднъж да бъде международна шампионка ", сподели бащата на шахматистката и ръководител на шахматния клуб " Левски " Васил Тончев.

 Надя Тончева театралничи с премията за
© LAP.BG

Надя Тончева театралничи с премията за " Пробив в спорта " в компанията на татко си и ръководител на " Левски " Васил Тончев и треньора си Владимир Димитров

Състезателката е почнала да играе преди 10 години, а от седем се готви при сегашния си треньор - гросмайстор Владимир Димитров.

" Аз сама си избрах шаха, родителите ми като ябх дете ме научиха да местя фигурите. Хареса ми и желаех да продължа да се развъртвам този спорт. Сега виждам към Световна купа през юли, ще се приготвя и ще дам най-хубавото от себе си ", сподели Тончева.

В последните месеци тренировките заемат огромна част от времето ѝ: " Последните месеци по 5-6 часа дневно сама, а с треньора още час-час и нещо. Отделно вземам участие и в онлайн шампионати ".

Тя обаче не подценява образованието, а откакто приключи, желае да учи в Германия.

" Искам като завърша да изучавам там, тъй че ми трябват положителни оценки, с цел да ме одобряват. Искам да е нещо обвързвано с биология, само че да не е медицина ", добави шахматистката.

Личният ѝ треньор Владимир Димитров счита, че тя може да се развива още доста.

" Стъпка по стъпка ще се развива, вършим каквото би трябвало, а в случай че е писано, то ще се случи. Важно е да резервира успокоение и убеденост. Едно от сложните неща беше да си повярва, че тя играе мощно. Трябваше да си повярва, че може да играе против мощни състезателки и че може да ги побеждава. Тя го потвърди ", разяснява Димитров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР