Надя Мурад, жертва на изнасилване от джихадистите, която миналата седмица

...
Надя Мурад, жертва на изнасилване от джихадистите, която миналата седмица
Коментари Харесай

Носителката на Нобеловата награда за мир Надя Мурад се надява, че наградата й да насърчи жените да говорят по-свободно за сексуалното насилие

Надя Мурад, жертва на обезчестяване от джихадистите, която предходната седмица получи Нобеловата премия за мир, съобщи, че се надява премията й да насърчи повече дами да приказват за половото принуждение, съобщи ДПА.

"Надеждата ми е, че всички дами, които разкриват половото принуждение, на което са били подложени, ще бъдат признати и чути и че ще се усещат задоволително уверени да споделят претърпяното ", сподели 25-годишната Мурад на конференция във Вашингтон.

Мурад е член на религиозното малцинство язиди, което през 2014 година бе подложено на редица набези от "Ислямска страна ", която ги счита за еретици.

Хиляди членове на тази общественост остават в неопределеност, в това число доста дами и деца, които не престават да са в плен на джихадистите.

Много членове от фамилията на Надя Мурад са били избити, а тя е била продадена в полово иго, преди да успее да избяга.

Много от оживелите от плена на ИД, нямат фамилии или домове, където да се върнат, откакто са били избавени ", сподели Мурад и прикани международните водачи да положат повече старания в помощ на народа й.

"Язидската общественост продължава да е изправена пред нестабилно бъдеще ", предизвести тя и уточни, че стотици хиляди язиди към момента са изселени и живеят в лагери.

Мурад означи, че екстремистите към момента не са съдени за съответни закононарушения против язидите и по-специално против дамите. Тя даде обещание да употребява парите от Нобеловата си премия в помощ на язидите, кюрдите и други преследвани малцинства
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР