Тръмп и ДеСантис ухажват републиканските гласоподаватели на Айова в различни изяви на щатския панаир

...
Надпреварата за президент на републиканците през 2024 г. се разиграва
Коментари Харесай

Надпреварата за президент на републиканците през 2024 г. се разиграва в събота на щатския панаир на Айова, когато бившият президент Доналд Тръмп и неговият най-добър съперник, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, се присъединяват към тълпата от хиляди потенциални посетители на фракцията.

Щатският панаир на Айова в Де Мойн беше типична спирка в кампанията за президент, откакто Демократическата партия измести щата на първа позиция в своя номинационен календар през 1972 г., а републиканците направиха същата промяна четири години по-късно.

И Тръмп, и ДеСантис прескачат една държавна справедлива основа – представяйки се пред тълпи, събрани около политическата сапунена кутия на The Des Moines Register. Но ДеСантис, подобно на повечето други претенденти на Републиканската партия, участва в индивидуален „чат на честна страна“ с републиканския губернатор Ким Рейнолдс. Тръмп, който многократно е поставял под съмнение неутралността на Рейнолдс в надпреварата и е обвинявал популярния губернатор, че се подчинява на ДеСантис, пропуска разговора с нея.

Междувременно бившият президент пътува до Айова с антураж, предназначен до голяма степен да тролва ДеСантис. Състои се от членове на Конгреса от Флорида, които са подкрепили Тръмп пред губернатора на техния щат: представители Гюс Билиракис, Байрън Доналдс, Мат Гец, Карлос Гименес, Браян Маст, Кори Милс, Анна Паулина Луна, Грег Стюбе и Майк Уолц.

Не е ясно дали двамата ще се пресекат на панаира. ДеСантис започва посещението си в събота сутринта, докато Тръмп трябва да пристигне в 13 часа. Централно време.

Все пак това ще бъде най-близо до директна конфронтация между двамата претенденти за 2024 г., по-малко от две седмици от първия президентски дебат на Републиканската партия – такъв, в който Тръмп все още не е казал, че ще участва.

Неотдавнашно проучване на Ню Йорк Таймс/Сиена Колидж сред вероятни членове на републиканската партия в Айова, проведено преди новината за третото обвинение срещу Тръмп, установи, че бившият президент е с 44%, а ДеСантис с 20%, а сенаторът от Южна Каролина Тим Скот е трети с 9% и няма друг кандидат над 5%.

Това е значителна преднина за бившия президент, но е по-малка от тази, която са установили национални проучвания сред вероятни републиканци, и показва, че повече от половината електорат на Републиканската партия в Айова предпочита някой друг – което подчертава колко важни са събиранията на щата Хоуки на 15 януари за онези, които се борят да станат главната партийна алтернатива на Тръмп.

ДеСантис също се стреми да изправи проблемите на собствената си кампания. Той пътува до Айова тази седмица, след като направи още промени като част от едномесечно раздвижване след опасенията на поддръжници и дарители относно съобщенията на кампанията му и високия процент на разходи, откакто влезе в надпреварата през май.

Тази седмица той смени мениджъра на кампанията Дженера Пек с Джеймс Утмайер, началник на кабинета на неговия губернаторски кабинет, доверен съветник, известен във Флорида като безмилостен наложител на дневния ред на ДеСантис и отдаден защитник на политическата марка на републиканците.

Губернаторът на Флорида обаче носи редица предимства и на Айова – включително щаб за кампанията, пълен с ветерани от печелившия отбор на сенатора от Тексас Тед Круз за 2016 г. и набор от одобрения от законодателите на щата Айова.

Рон ДеСантис, вляво, и Тим Скот. Рон ДеСантис, вляво, и Тим Скот. Getty Images

Супер PAC, подкрепящ кампанията на DeSantis, обяви в петък, че има поне един председател във всички 99 окръга на Айова, ход, който ще укрепи организационния мускул на губернатора на Флорида.

На запис в четвъртък на консервативния подкаст „Ruthless“ ДеСантис каза, че възнамерява да посети всеки окръг на Айова. Той също така упрекна Тръмп, че досега отказва да се ангажира с първия президентски дебат на Републиканската партия в Милуоки на 23 август.

„Трябва да сте готови да отговаряте на въпроси“, каза ДеСантис. „Трябва да сте готови да защитите рекорда си и трябва да формулирате визия за бъдещето.“

Други републикански претенденти за 2024 г. също се появиха на панаира на щата Айова, ухажвайки присъстващите на едно от най-внимателно наблюдаваните политически събирания преди партиите през януари.

„Аз съм човек от малък град от южна Индиана. Това е моята ударна зона. Да бъдеш в обора за добитък, да отидеш до шатрата за свинско месо. Искам да кажа, това е предимство на домашния съд за мен“, каза бившият вицепрезидент Майк Пенс пред репортери в четвъртък, след като говори в политическата сапунена кутия на The Des Moines Register.

Ники Хейли, бившият губернатор на Южна Каролина и посланик на ООН, също трябва да се появи на панаира на щата Айова в събота. Скот, който се бори с ДеСантис да стане най-добрата алтернатива на Тръмп в Айова, ще присъства следващата седмица.

Губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргъм, който се класира за първия дебат на Републиканската партия, каза пред репортери на държавния панаир в четвъртък, че тъй като той е „най-малко известният от всички осем души на сцената на дебата, ние просто трябва да бъдем себе си и Америка , дайте им шанс да ни опознаят.“

„Така че част от подготовката за дебата е точно тук, щатският панаир на Айова“, каза той, „говорейки с истински избиратели, истински хора, разбирайки техните притеснения.“

Kit Maher, Veronica Stracqualursi и Aaron Pellish от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР