Надпреварата за покоряване на Космоса е в разгара си. В

...
Надпреварата за покоряване на Космоса е в разгара си. В
Коментари Харесай

На границата с Космоса: Туристически полет с балон в стратосферата

Надпреварата за подчинение на Космоса е в разгара си. В нея с изключение на към този момент одобрените частни американски компании, като SpaceX, Virgin Galactic и Blue Origin, към този момент се включи и френската компания Zephalto, която предлага полет с балон до стратосферата. Услугата ще е дейна от 2025 година и ще коства €120 000 на човек

Партнирах си с Френската галактическа организация и дружно работихме върху концепцията за балона “, споделя създателят на Zephalto и аерокосмическият инженер Винсент Фарет д’Астиес пред Bloomberg.

Плановете на компанията са за 60 полета годишно с шест пасажера на борда. Тя си е сложила за цел да обезпечи преживяване, което включва най-хубавите страни на френското гостолюбие – изискана храна, вино и дизайн – и то на границата с Космоса. Разбира се, единствено за хората, които могат да си разрешат шестцифрената сума за билета.

Балони, цялостни с хелий или водород, ще излетят от Франция с двама водачи на борда и ще се повдигнат на 25 километра в стратосферата за час или час и половина. Веднъж достигнал оптималната надморска височина, която е към три пъти по-висока от тази, на която летят комерсиалните самолети, балонът ще остане три часа във стратосферата, давайки опция на гостите да се насладят на гледки, виждани преди този момент единствено от астронавти. Приземяването ще отнеме още час и половина – общо към шест часа отиване и връщане.

Избираме 25 километра височина, тъй като това е надморската височина, на която се намирате в мрака на Космоса, с 98% от атмосферата под вас. Вие сте в тъмнината на Космоса, само че без да навлизате в сферата с нулева гравитация “, споделя Фарет д’Астиес.

Според НАСА галактическото пространство публично стартира на 50 благи над Земята. Други интернационалните органи го дефинират на 62 благи.

Zephalto е нов европейски участник в комерсиалната галактическа конкуренция, само че това не е единственият галактически балон, който предлага сходно преживяване. Базираната във Флорида компания Space Perspectives предлага пътувания на борда на своя транспортен съд Neptune One, издигайки се малко по-високо (19 мили). Цената на техните билети е 125 000 $, а полетите се чака да започват през 2024 година

За разлика от американския си съперник, Zephalto ще каца на земята, а не в морето. В съпоставяне с ракетите, вариантите за галактически балон са за доста по-спокоен, по-малко рисков туризъм и всеки може да отиде без авансово образование.

Балони, способни да доближат стратосферата, се употребяват от учени и откриватели на времето от 30-те години на предишния век. Аспектът на туризма с екипаж е нововъведението.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР