Надпреварата за Конгреса продължава да е оспорвана, без признаци за

...
Надпреварата за Конгреса продължава да е оспорвана, без признаци за
Коментари Харесай

Световни медии: Демократите се представиха по-добре от очакваното на междинните избори в САЩ

" Надпреварата за Конгреса продължава да е оспорвана, без признаци за " алена вълна " в Съединени американски щати ", написа в. " Ню Йорк таймс " във водещо заглавие.

Контролът над Камарата на представителите и Сената към момента не е решен и може да отнеме известно време, с цел да се очертае по-пълна картина - само че към този момент е ясно, че изборите не се развиват по метода, предстоящ от Републиканската партия, написа в. Ню Йорк таймс.

И двете партии реализираха значими победи в конкуренциите за губернатори и сенатори, само че към момента няма признаци за предстоящата от републиканците " алена вълна " (червеното е цветът, с който се асоциира партията в Съединени американски щати - бел. ред.), към момента не се е появила, защото демократите се показаха почтено на считани за определящи изборни съревнования в цялата страна.

До ранната заран през днешния ден единствено един претендент на демократите, конгресмен Илейн Лурия от Вирджиния, беше победена в битката за Камарата на представителите. При други две решаващи съревнования, в Роуд Айлънд и Вирджиния, завоюваха представителите на " сините ".

Броенето на гласовете в щатите продължава и при толкоз доста оспорвани съревнования цялостна картина ще се появи по-късно през днешния ден. Но към този момент е ясно, че изборите се развиха по непредвиден метод - демократите даже започнаха да усъвършенстват възможностите си да запазят надзор над Камарата на представителите.

Кандидатите демократи за Сената Маги Хасан от Ню Хемпшир и Майкъл Бенет от Колорадо са спечелили изрично преизбирането си, решавайки две изборни съревнования, считани за евентуални предвестници на републикански успех. В Охайо обаче писателят и вложител Джей Ди Ванс победи своя кандидат от Демократическата партия Тим Райън със седем процентни пункта.

Очаква се тези избори да бъдат едни от най-значимите от години насам, защото гласоподавателите дефинират коя партия ще управлява освен Камарата на представителите и Сената, само че и 36 губернаторски поста и редица значими държавни длъжности, като държавни секретари и съдии. Изборът им ще повлияе на останалата част от мандата на Байдън и може да окаже въздействие върху самата народна власт в Съединени американски щати, отбелязва американското издание.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис завоюва гръмка победа в окръг Маями дейд, който от две десетилетия не е дал своя вот за републикански кандидат-губернатор, а това може да значи иден конфликт с Тръмп за президентската номинация на партията му през 2024 година, показва в. " Ню Йорк таймс ".

След като през 2018 година ДеСантис завоюва изборите на косъм, с малко над 36 000 гласа, в този момент той получи преднина от близо 20% (59,3% при преброени 88 % от бюлетините), което му дава опция да претендира за президентската кандидатура на Републиканската партия на изборите през 2024 година, отбелязва френският в. " Монд ".

Победите на ДеСантис в окръг Маями дейд и поддръжката на 56% от латино гласоподавателите във Флорида може да накарат Тръмп да побърза с оповестяването на личната си президентска кандидатура за изборите през 2024 година, с цел да попречи на губернатора да набира поддръжка за възможната си номинация, отбелязва френското издание.

Какво изяснява ненадейно положителното показване на демократите на избори, на които по традиция опозиционната партия има преимущество? Възможно е това да се дължи на тактиката на Демократическата партия, която заложи на противоречивата тематика за абортите в предизборната си акция - макар предизвестията, че това не е въпросът, който гласоподавателите считат за най-съществен, написа английският в. " Гардиън ".

Това съмнение се удостоверява от обстоятелството, че демократите се показаха изключително добре в регионите с огромен брой бели гласоподаватели без мощни религиозни усеща.

Разбира се, тази тактика стана допустима единствено с помощта на решението на Върховния съд на Съединени американски щати да анулира правосъдното решение " Роу против Уейд " - много предвидима последица от последните назначения в институцията, която все пак шокира доста американци и може да ги е предиздвикала да реагират. Заслужава да се означи и че ДеСантис, отбелязал огромния триумф на републиканците във Флорида, демонстрираше особена нерешителност по тази тематика.

Резултатите на Демократическата партия са съвсем шокиращо положителни, поради положението на стопанската система. Това демонстрира освен триумфа на тактиката им, само че и припомня, че републиканците са изложени на огромен политически риск, в случай че инфлацията намалее през идващите няколко години, отбелязва английското издание.

Източник: Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР