Надпреварата между Европа и Азия за доставки на втечнен природен

...
Надпреварата между Европа и Азия за доставки на втечнен природен
Коментари Харесай

Блумбърг: Зимата ще изостри надпреварата за втечнен природен газ

Надпреварата сред Европа и Азия за доставки на полутечен природен газ се чака скоро да стане доста по-агресивна, защото температурите в множеството райони се намаляват, а зимата се обрисува да бъде изключително сурова след извънредно топлата есен. Това предвиждат метеоролозите и сателитните компании Maxar Technologies Inc и Marex и предизвестяват за идващите от Арктика студове, които ще обиден Европа най-малко през първата половина на декември.

Прогнозата е злокобна за Европа, която съумя да изпълни хранилищата с природен газ с помощта на топлата есен. В момента потенциалът на газовите складове в Европа е приблизително 94%, а в Германия потенциалът е достигнал 99%. Скоро обаче Европа ще стартира да прибягва до запасите си поради студа. Що се отнася съответно до Германия, Германската метеорологична работа предвижда, че след най-топлата есен в историята страната ще се сблъска с извънредно студена зима. Нещо сходно се отнася и за Англия, където зимата наподобява ще бъде извънредно сурова и се чака температурите да паднат под естествените за сезона равнища.

Фючърсите за газ в Европа към този момент са на четири пъти по-високи цени от нормалните за този интервал на годината, което изправя както индустрията, по този начин и семействата пред непостижими разноски за сила. Проблемът обаче не се лимитира единствено до Европа, а е изострен и в доста азиатски страни, които ще се конкурират със Стария континент на интернационалния пазар за полутечен природен газ.

Показателен е казусът с Монголия, която към този момент е наранена от полярния мраз, защото температурата там към този момент е паднала до -47 градуса по Целзий.

" Студът идва ", съобщи Джонатан Уестби, вицепрезидент и началник на отдела за полутечен природен газ във компанията за търговия с горива Jera Global Markets, на неотдавнашна конференция в Атина. И както той уточни, " хората стартират да се тормозят какво ще се случи ". /БГНЕС, Блумбърг
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР