Надпис Сърби на върби“ в Пловдив доведе до международен скандал.

...
Надпис Сърби на върби“ в Пловдив доведе до международен скандал.
Коментари Харесай

Надпис Сърби на върби в Пловдив разгневи Белград

Надпис " Сърби на върби “ в Пловдив докара до интернационален скандал. Зловещият апел за обесване е изписан със спрей на латиница на постройката на почетното консулство на Република Сърбия под тепетата, което беше намерено на 13 май.

От Министерството на външните работи в Белград реагираха с гневна нота и приканиха способените органи в България да реагират незабавно и да намерят виновника за " този вандализъм и категоричен акт на ненавист “.

„ Това е зов, под който са осъществени най-чудовищните всеобщи закононарушения против сръбския народ през Втората международна война на територията на бившето нацистко създание - Независимата страна Хърватия - и което е шовинистичен лозунг по време на изгонването на сръбското население от Република Хърватия в интервенциите „ Флаш “ и „ Буря “, се показва в известието на сръбското Министерство на външните работи.

В Белград са уверени, че това не е провокация от български жители, защото „ нашите страни и нации са открили високо равнище на доверие и другарски връзки “, заради което, както се споделя в текста, във ведомството имат вяра, че бързата и решителна реакция ще хвърли светлина върху случая и ще притегли причинителя под отговорност.

Почетен консул на Сърбия в Пловдив е Анастасия Солакова, ръководещ сътрудник на транспортното сдружение МГС-Ойл ЕООД.



Седалището й е на улица ул.”Кр. Пастухов” 14А, до централата на Българска социалистическа партия под тепетата.



Докато полицията в Пловдив търси кой е създател на надписа, външното министерство на България излезе с изказване, в което изрично осъжда вандалския акт.

Използването на език на омразата против която и да било страна и нейните жители, както и обругаването и нанасянето на материални вреди на задгранични дипломатически и/или консулски представителства опонират на демократичните полезности и са в нарушаване на интернационалното право, декларират от Министерство на външните работи.

От Външно показват убеденост, че причинителите на този акт ще бъдат открити и подведени под отговорност, а двустранните връзки със Сърбия ще продължат да се развиват в дух на добросъседство и другарство.

Сред вероятните версии за създатели на " Сърби на върби " са хърватски туристи, които са посетили Пловдив през последната седмица.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР