Надигането на настилката на столичната ул. "Граф Игнатиев" е недостатък

...
Надигането на настилката на столичната ул. "Граф Игнатиев" е недостатък
Коментари Харесай

Строителят на Графа обвини проектантите за надигнатата настилка


Надигането на настилката на столичната ул. "Граф Игнатиев " е минус на плана, а не на осъществяването. Такова мнение показаха от компанията реализатор "Джи Пи Груп " пред bTV.

Припомняме, за следващия проблем по емблематичната улица заяви самият кмет на София Йорданка Фандъкова. Вчера стана ясно, че компанията реализатор още веднъж ще бъде санкционирана - този път с 279 000 лв.. Причината е, че са се получили надигания на настилката на няколко места към релсите на новоремонтираната улица, евентуално поради температурно уголемение към напречните отводнители.

От "Джи Пи Груп " обаче не считат, че виновността за следващия недостатък по "Графа " е тяхна.

По думи на проектовия управител във компанията Георги Гигов няма по какъв начин да е правилно изказванието, че проблемите са се появили едвам 10 дни след приключването на ремонта, защото обектът е бил признат още на 18 декември.

"Като реализатор сме част от един развой, който включва планиране и избор на материал. В качеството си на реализатор сме длъжни да извършил заложения ни план и го направихме ", акцентира той. Гигов съобщи, че предстоят инспекции, с цел да се откри от кое място в действителност идва казусът.

От своя страна Даниел Евлогиев от дирекция ''Транспортна инфраструктура " към Столичната община уточни, че общината не приема оправданията на строителя и точно затова му е наложила глобата. Той добави, че към този момент е назначена инспекция на всички планови решения, които са взети, и в случай че са позволени неточности, проектантите също ще си понесат следствията.

Глобите, наложени на "Джи Пи Груп " досега, са близо половин милион лв.. Заради сагата с ремонтите по "Графа " ръководител на групата на общинските съветници от Българска социалистическа партия Калоян Паргов прикани министър председателят Бойко Борисов да изиска оставката на Фандъкова, защото съгласно него по този метод щял да покаже, че фактически се бори с престъпността.

Припомняме, проблемите с ремонта в централната част на София не престават от месеци.

Още в самото начало на ремонтните действия жители разпространиха фотоси на бетонирани дървета по "Графа ".

Първият по-сериозен проблем с ремонта на "Графа " беше обвързван с слагането на шумо- и звукоизолиращите подложки на трамвайните релси. Оказа се, че компанията реализатор "Джи Пи Груп ", която също влезе съществено в общественото пространство около други кавги, употребява други подложки, които са разнообразни и по-евтини от тези, планувани в публичната поръчка. Имаше изказвания, че точно поради по-хубавите подложки компанията е спечелила поръчката.

Всичко това провокира мощен публичен отзив и стана мотив за оставката на заместник-кмета по превоза на Столична община Евгени Крусев, против който прокуратурата разпореди инспекция и повдигна обвиняване за закононарушение по работа - той нарушил служебните си отговорности и трансформирал изискванията на публичната поръчка.

Драма породи и към слагането на ограничителите, които разделят пешеходната зона от трамвайните релси. Ограничителите, съгласно софиянци, бяха прекомерно огромни.

Не закъсняха и сатиричните и иронични мнения. Многобройни колажи оприличиха ограничителите като акулови перки и други. Впоследствие и те бяха сменени с нови такива, само че по-малки. Оказа се обаче, че и те не са функционални, защото провокираха редица произшествия с пешеходци.

В началото на март 48-годишна жена се спъна в една от "перките " и получи съществени травми.

След този случай от "Пирогов " оповестиха, че това е следващият потърпевш от ограничителите на улицата. На 7 март възрастен мъж също пострада, откакто се спъна в каменния блок.

Дни по-късно следващ човек се препъна в гранитните блокчета около трасето на трамвая. Той падна и се наложи жители да му се притекат на помощ.Това стана единствено няколко часа, откакто кметът на София Йорданка Фандъкова даде обещание, че "перките " ще бъдат заменени.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР