Надхвърлящата 85 см за жените и 90 см за мъжете

...
Надхвърлящата 85 см за жените и 90 см за мъжете
Коментари Харесай

Голямата обиколка на талията е свързана с повишен риск от деменция

Надхвърлящата 85 см за дамите и 90 см за мъжете обиколка на талият а може да усили риска от деменция даже в случай че индивидът не е с наднормено тегло, сочат резултатите от проучване, представени от в. " Дейли мейл ".

То е осъществено от екип под управлението на Чо Гум-джоон от Корейския университет в Сеул и обхванало 870 000 души над 65-годишна възраст. Оказало се, че колкото по-голяма е обиколката на талията, толкоз по-значим е рискът от деменция. При това показателят на телесна маса не е от голяма важност.

Предишни изследвания демонстрираха, че затлъстяването усилва вероятността от деменция. Сега обаче излиза наяве, че коремните тлъстини са свързани с необикновен риск.

Здравословното положение на половината от участниците било следено минимум 6 години и половина, като за този интервал 13 % били диагностицирани с деменция. Участниците с обикновено телесно тегло и огромна обиколка на талията били със доста по-голям риск от деменция.

Изследването не потвърждава, че коремните тлъстини провокират деменция, а че съществува връзка сред едното и другото.-->

Авторите на проучването твърдят, че обиколката на талията е по-добър знак за остатък от мазнини в съпоставяне с показателя на телесна маса.

Това се отнася най-много за възрастните хора, чието телесно тегло може да остане непроменено, в случай че са изгубили мускулна маса вследствие на стареенето и са натрупали мазнини.

Резултатите от проучването са оповестени в Obesity.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР