Надгробни плочи в сръбско православно гробище в Косово са били

...
Надгробни плочи в сръбско православно гробище в Косово са били
Коментари Харесай

Оскверниха православни гробове в Косово

Надгробни плочи в сръбско православно гробище в Косово са били унищожени , заяви полицията в неделя. Инцидентът се случва в миг на възходящо напрежение сред Белград и Прищина.

Белград отговори яростно, че вандалският акт илюстрира " идеологията на омразата " измежду някои в Косово, което е обитаемо с етнически албанци.

" Няколко надгробни плочи в православно гробище в Липлян са били развалени ", съобщи косовска полиция в изказване и добави, че е почнало следствие, осведоми Агенция Франс Прес.

Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) също осъди случая в Централно Косово, където има дребна сръбска общественост.-->

" Осъждаме оскверняването на надгробни плочи на православното гробище в Липлян и призоваваме локалните водачи да апелират сходни актове ", се споделя в известие на ОССЕ в Twitter.



" Гробовете са свещени за фамилиите / общностите, а осквернението им провокира мъчителни усеща. Косовската полиция реагира и ние настояваме за бързо следствие ”, гласи коментарът на интернационалната организация.

От години Белград отхвърля да признае независимостта на своята някогашна провинция , която едностранно разгласи самостоятелност през 2008 година

Преговорите сред Белград и Прищина за статута на Косово доближиха до задънена улица макар натиска на интернационалната общественост, откакто Прищина вкара 100% налог върху сръбските артикули.

Сръбски представители в Косово представени от медиите настояват, че повече от 20 гробове са станали обект на вандалски прояви през нощта в петък против събота.

" Унищожаването на над 20 надгробни паметника демонстрира, че идеологията на омразата е вездесъща за сепаратистите ", се споделя в изказване на сръбската администрация, отговаряща за Косово.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР