Надеждите към новия парламента са огромни, а залогът съдбовен –

...
Надеждите към новия парламента са огромни, а залогът съдбовен –
Коментари Харесай

Румен Радев: Този парламент трябва да затвори епохата на Прехода

Надеждите към новия Народното събрание са големи, а залогът съдбоносен – време е за народен консенсус. Това сподели президентът Румен Радев от парламентарната естрада в послание към народа и Народното събрание.

„ За мен е чест да бъда измежду първите говорили. Позволете ми на първо време да поздравя всички вас националните избраници, на които хората гласоподаваха доверие да ги съставляват. За първи път в границите на година формираме 3-то Народно заседание. Предишните два състава на Народното събрание живяха малко. От тяхната естрада се чуха неуместни истини, повдигнаха се значими въпроси, само че те не съумяха в главното – да образуват стабилно болшинство и да излъчат кабинет. Българите не се обърнаха обратно и изборите през ноември го потвърдиха. Нашето общество още търси излаз от корупционното статукво, само че то към този момент сподели „ не “, на превзетата страна и на реставрирането на авторитаризма “, добави още президентът.

„ Самата задача на Народното събрание се гради към консенсусът за народовластието. В България протичат дълбоки публични процеси по възобновяване на демокрацията и държавността. Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарният надзор, който бе на процедура анулиран през миналите години. Да създадете условия за възобновление на свободното слово като поръчител за прозрачността и плурализма. Да усъвършенствате изборния развой. Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата. Обществото ни чака най-накрая актуализация на изборните описи, преди броят на гласоподавателите да е надхвърлил броят на популацията ", съобщи Радев.

" Наред с всички тези неотложни задания фрапантното закъснение на България по всички значими индикатори в Европейски Съюз, както и нуждата от ускорение на модернизацията на страната изискват този парламент да предприеме от дълго време отлагани промени и законови промени. Така че да можем да отбележим триумф в образованието, опазването на здравето, обществената сфера, стопанската система, културата, спорта публичният ред и сигурността. Те обаче няма да дадат стремежи резултат, в случай че не се подсигурява бистрота ", сподели още той.

" Наред с това импортираните посредством Плана за възобновяване и резистентност нужни законодателни промени също би трябвало да намерят своите навременни рационални решения. За мен това е опция, само че не е приключен факт. От вас зависи този този парламент да затвори епохата на Прехода. Убеден съм, че не можем да си позволим повече да пилеем историческо време и народен запас ", сподели Румен Радев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР