Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът - съдбовен.

...
Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът - съдбовен.
Коментари Харесай

Румен Радев: Този парламент може да затвори епохата на прехода

Надеждите към новия парламент са големи, а залогът - съдбоносен. Той има опцията да затвори епохата на прехода, да върне оптимизма на българите и да поведе страна по пътя на свободата, развиването и модернизацията, това акцентира президентът Румен Радев в обръщението си към новото Народно заседание.
Президентът уточни, че предходните два Народното събрание са живели малко, само че от тяхната естрада са чули неуместни истини и са се повдигнали значими въпроси, само че не са съумели да образуват кабинет. За Радев е значимо новото Народно заседание да откри излаз от корупционното статукво, да върне държавността и да не разреши реставрирането на авторитаризма.

Върнете на жителите ръководството

Той акцентира, че Народното събрание има и за задача да вдъхне живот на парламентарния надзор и да сътвори условия за възобновление на свободното слово. " Трябва да върнете жителите в ръководството, да усъвършенствате изборния развой. Да върнете доверието към политическата класа. Не можем повече да допуснем пилеене на политическо време, нито да сме подвластни на популизма и лъжата. Важният консенсус е този за законността и справедливостта. Ако желаеме този парламент да е дълготраен и потребен би трябвало да върне публичният живот в руслото на закона ", сподели още Радев.

Президентът акцентира, че този път кабинет би трябвало да има, тъй като хората не биха понесли " следващи избори посред зимния сезон ".

Да се затвори прокурорския чадър над корупционерите

Румен Радев уточни, че една от първите задания, е да се затвори прокурорският чадър над корупцията. " Той пази като огромните корупционери, по този начин и битови нарушители. Надявам се всички демократи да са уверени, че това е ключът към бъдещето. Парламентът би трябвало да направи промени в прокуратурата в обозрим период, другояче предишното ще потърси политически реванш под закрилата на този чадър ", акцентира президента.

За него е значимо да има консенсус по икономическата и обществена политика, като се набележат промени в закона, позволяващи спомагателни ограничения за справяне със обществена и икономическа рецесия пред прага на зимните месеци. Борбата с пандемията също остава на дневен ред, сподели Радев.

Дипломацията да е в ръцете на експерти

Според него си коства Народното събрание да прегледа квалифицирания от служебния кабинет бюджет, тъй като той предлага напредък на приходите, поддръжка на фамилиите с деца, възрастните хора, стимулиране на развиването на дребните общини и основаване на условия за стопански напредък.

Важен е и консенсусът върху външната политика, акцентира президентът. За него е значимо дипломацията да е в ръцете на експерти от кариерата.

Затворете вратата на лобизма

Радев изиска от новия парламент и бистрота на законотворческия развой. Трябва да се приключи практиката да се трансформират значими решения през преходните и заключителни разпореждания на други закони. Това е врата на лобизма и тя би трябвало да бъде затворена, сподели Радев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР