Надеждите към новия парламент са големи, а залогът съдбовен. Това

...
Надеждите към новия парламент са големи, а залогът съдбовен. Това
Коментари Харесай

Президентът Радев: Надеждите към новия парламент са големи, а залогът съдбовен

Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът съдбоносен . Това съобщи президентът Румен Радев при откриването на 47-ото Народно заседание.

" Трябва да осмислим задачата, която хората ви разпоредиха, изпращайки ви тук. За пръв път в границите на годината образуваме трето Народно заседание. Предишните два състава на Народното събрание живяха малко, само че от тяхната естрада се чуха неуместни истини и се повдигнаха значими въпроси. Но, те не съумяха да образуват болшинство и да излъчат кабинет ", напомни президентът.

Пред новите депутати Румен Радев напомни, че българското общество " още търси излаз от корупционното статукво, само че то към този момент е споделило " не " на превзетата страна и на авторитаризма ". " Време е за народен консенсус, който да съдържа значими цели, които да върнат на българите законността и справедливостта " , моли от парламентарната естрада Румен Радев.

Той прикани за политически консенсус на реформаторските сили и посочи от нуждата за реформаторско ръководство . " От него зависи да имаме държавно управление, зависи ориста на политическата система, която не може да понесе следващи предварителни избори ", добави президентът. " Трябва да създадете условия за възобновление на свободното слово като поръчител на прозрачността, да върнете жителите в ръководството, да усъвършенствате изборния развой. Загубата на доверие в политическата класа пролича в отдръпването от урните. Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да сме подвластни на популизма ", сподели още президентът.

Президентът подсети на новите 240, че българите чакат от 47-ия парламент неотложни ограничения, които да доведат до справяне със обществената и икономическа рецесия през зимните месеци . " Пандемията също е настояща задача. Искам да благодаря за актуализацията на бюджета. Обществото чака отговорно държание при приемането на бюджета от този парламент. Струва ми се, че е добре да разгледате бюджета, който внася служебното държавно управление. Той основава условия за стопански напредък и се грижи за повишение на приходите ", добави Радев.

Държавният глава посочи и значимостта да има консенсус във външната политика. „ Важно е българската дипломация да бъде в ръцете на експерт. Необходим е консенсус по всички значими тематики, изключително, когато е заложена нашата българска еднаквост, нашата история и правата на българите зад граница ”, акцентира Радев.

" Реформите няма да дадат стремежи резултат, в случай че не се подсигурява бистрота на законодателния развой. Трябва да бъде затворена вратата на лобизма в законодателството . Трябва да се основат нужните условия за ускорена икономическа промяна и цялостна рационализация. Всичко изброено до тук ще остане единствено предпочитание, в случай че не активизираме нашите старания за укрепването на държавността. Необходими са непоколебими дейности за отхвърления от гласоподавателите модел, за премахване на задкулисието от страната, за усилване на контрола над публичните разходи ", уточни още президентът.

И съобщи на финала на словото си, че точно от депутатите зависи този парламент да затвори епохата на прехода . " Не можем да си позволим повече да пилеем историческо време и запас. Този парламент - най-младият в историята – има потенциала да изведе България по пътя на свободата и модернизацията ", посочи президентът Румен Радев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР