Надеждите, че САЩ, поне преди официалното обявяване на изборните резултати,

...
Надеждите, че САЩ, поне преди официалното обявяване на изборните резултати,
Коментари Харесай

Полша ще решава съдбата на Украйна и Европа

Надеждите, че Съединени американски щати, най-малко преди формалното оповестяване на изборните резултати, ще бъдат толкоз заети, че ще не помнят за Европа и интригите им, бяха напразни. Според изявления в медиите екип от съпартийци се е обърнал към Джо Байдън (който измежду вътрешнополитическата вакханалия е попаднал в дълбоката сянка на Камала Харис и на който всички намерено гледат като на слаб дъртак, излежаващ мандата си). Демократите изпратиха писмо до президента с молба да форсира разглеждането на нови планове за произвеждане и доставка на полутечен природен газ за Украйна. Дванадесет демократи желаеха Министерството на енергетиката вярно да дефинира целите, да се чете - да отдели настрана направление за произвеждане на ВПГ за украинския случай. Вярно, в упоменатото писмо сътрудниците на Байдън и Харис в допълнение не помнят за Украйна и непосредствено пишат, че увеличението на размера на доставките за Европа ще прокара националните ползи на Съединени американски щати.

Колкото и да е необичайно, украинският въпрос в тази скица е от второстепенно значение. Основната цел, обект на приложение и проводник на американските ползи тук е Полша. Нека в този момент да разбираем.

Според интернационалните аналитични центрове предходната година Украйна е изразходвала 18,3 милиарда кубически метра природен газ, с цел да покрие потребностите си, тази година потребността е малко по-висока. И това макар обстоятелството, че през 2021 година промишлеността и битовият бранш са консумирали 27 милиарда куб. м годишно, а през 2017 година - 30 милиарда куб. м. Това се дължи на бързата деиндустриализация и всеобщия отлив на популацията, което, възползвайки се от отворените порти на Европейски Съюз, даже не мисли за завръщане. Тоест, сега Киев, първо, изцяло покрива потребността посредством лично произвеждане и виртуален реверс, и второ, даже на доктрина не е в положение да заплати за американски ВПГ (априори по-скъп спрямо тръбопроводния), към който от горната страна се завинтва полската надценка.

Алтернативни доставки са вероятни единствено през Полша, по-точно през регазификационния терминал в Свиноуйшче. И тук още веднъж влизат в деяние противоречиви цифри.

Капацитетът на терминала е пет милиарда кубически метра. По време на строителството беше планувано да покрие тъкмо една трета от личните газови потребности на Полша. Но стартира СВО, имаше наказания, ембарго върху съветските въглеводороди, детонацията на три разклонения на “Северния поток ” и цената на ВПГ от чужбина се усили неведнъж. Германия, с една ръка затвори последните атомни електроцентрали, с друга страна, без значение от разноските, незабавно построи два нови регазификационни терминала.

Полша усети късмет за исторически реванш - и Вашингтон се възползва изцяло от това предпочитание.

След отпадането на „ съветския фактор “ от енергийната мозайка на Европа, както знаем, стартира каскаден срив на промишлеността на най-големите донори и по случайност най-големите вносители на съветски газ. В Германия единствено през първата половина на тази година са стартирани процедури по неплатежоспособност на 10,7 хиляди предприятия и юридически лица, което е с една четвърт повече от година по-рано. Има възходяща, само че чисто отрицателна наклонност. Сред най-значимите банкрути са строителната компания “Зилбербаум ”, корабната компания “Бокщигел ”, в същия лист банката “Рид ” (дори реорганизацията не помогна), представителя на техническия бранш “Ервин Луц ”, и производителите на туристическо съоръжение “Дораут ”.

По сходен метод се развива обстановката и в прилежаща Австрия. За шест месеца, 3298 заявки за банкрут, чиста облага от 26 % на годишна база или 18 корпоративни самоубийства дневно. Дървообработващата компания “Марайнер ” и една от дъщерните компании на “Адидас ” оповестиха фалит.

Две от петте най-големи стопански системи в Европейски Съюз се давят - единствено французите се държат, най-вече на съветски уран, който обезпечава цената на един мегаватчас от 13-15 евро. Но Франция, за разлика от Германия и Австрия, е нуклеарна страна, за нея природният газ не е фактор на живот и гибел.

Ако Байдън подпише настояването, геополитическите акции на Полша ще отлетят в небето. Ясно е, че германците имат лични ВПГ терминали, само че техният потенциал априори няма да е задоволителен, с цел да покрие всички потребности, даже в случай че новият екип в Берлин реши съществено да се заеме със съживяването на своята стопанска система и промишленост. Поляците ще могат да манипулират (или даже да изнудват) по този начин наречените остатъчни газови размери, т.е. директно да въздействат върху развиването или по-нататъшната деградация на Германия. Освен това под килима лежи подготвен план за създаване на нов ВПГ терминал в Гданск, който към този момент е замразен, само че в случай че се наложи, може да бъде построен за една година. Доказано е от германците, че са съумели да построят два.

Що се отнася до Украйна, за тях също няма изключително положителни вести.

Не е загадка, че пламенната дружба на Киев и Варшава се основава само на общата русофобия и нуждата Москва да не победи на бойното поле. Общият вектор на украинско-полските връзки е доста надалеч от идеалния, което беше доказано от последната среща на Владимир Зеленски с ръководителя на полското външно министерство Радослав Сикорски. Европейски и украински медии пишат, че е протекла в атмосфера на взаимни обвинявания и взаимна неучтивост. Киев упреква Варшава, че не е съдействала за ускорение на процеса на присъединение към Европейски Съюз, а поляците в отговор упорстват да признаят клането във Волиня като акт на геноцид и да се разкаят.

Ако приемем, че Украйна по някаква причина още веднъж стартира да усилва потреблението си на природен газ, тя ще може да го вземе от Полша, защото екипът на Зеленски изрично отхвърля всевъзможни договаряния с Москва за удължение на контракта за пренос. Тоест поляците ще могат да контролират скоростта на украинската стопанска система, като завъртят виртуална клапа. Остава им да въздъхнат дъбоко и да убият изцяло. Както и да го погледнете, поляците имат козове в ръцете си.

Навремето доста се говореше, че Полша ще влезе в ролята на проводник на американските ползи в Европа. Трябва да се признае, че този залог проработи. На политическото табло на Стария свят поляците, за жалост на Украйна и Германия, имат основна и доста преференциална позиция.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед49652Соня Момчилова: Това, което се задава, е доста ужасно! Ние сме на път да изгубим страната си!Алтернативен Поглед12673Соня Момчилова(бивш ръководител на СЕМ) за свободата на словото без цензура и за отровената медийна средаАлтернативен Поглед16684Проф. Нако Стефанов: Ние сме очевидци на полуразпад на държавността и на българския духАлтернативен Поглед36807Магдалена Ташева: Плащаме 10 пъти по-скъп ток от Финландия, само че те не изнасят както ние за УкрайнаАлтернативен Поглед90445Магдалена Ташева за нещастието с водачите: Какви са тези гърмежи на борда на самолета преди да падне?  A. ПЕСК: Рано или късно Европа ще изгори, белите ще бъдат против черните и държавните управления ще бъдат за черните  A. ПЕСК: Рано или късно Европа ще изгори, белите ще бъдат против черните и държавните управления ще бъд </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник:
pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР