Надеждата за пробив на срещата на върха на ЕС за

...
Надеждата за пробив на срещата на върха на ЕС за
Коментари Харесай

Задънена улица за ирландската граница преди срещата на върха на ЕС за Брекзит

Надеждата за пробив на срещата на върха на Европейски Съюз за Брекзит в сряда избледнява поради проблема за ирландската граница, оповестяват английски медии.

Англия и Европейски Съюз се надяват да бъде реализиран прогрес , с цел да се свика специфична среща през ноември за завършване на изискванията по излизането на Англия от Общността.

 Мей изправена пред избор на съмнение, в случай че не се откаже от проекта „ Чекърс” за Брекзит
Мей изправена пред избор на съмнение, в случай че не се откаже от проекта „ Чекърс ” за Брекзит

Разговорите ще се проведат 24 часа преди Мей да отлети за Брюксел

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че в този момент " няма съображение за оптимизъм " да се реализира пробив.

Но министър председателят на Обединеното кралство Тереза Мей означи, че кабинетът й към момента се надява да реализира договорка с Европейски Съюз . Мей сподели на тричасова среща на държавното управление тази заран, че не може да одобри съглашение, което основава нова граница сред Северна Ирландия и останала Англия или безсрочно оставане на Обединеното кралство в митническия съюз.

Кабинетът разиска " механизъм ", който ще избегне безсрочно присъединяване в митническия съюз , в случай че не бъде контрактувано комерсиално съглашение до края на 21-месечния временен интервал. Това е по този начин нареченият проект " мрежа за сигурност " или backstop.

 Туск: Брекзитът без договорка е по-възможен от когато и да било
Туск: Брекзитът без договорка е по-възможен от когато и да било

Той прикани страните да не се предават…

Мей е спечелила поддръжката на кабинета за нейната тактика на договарянията за Брекзит, която се отнася до това по кое време Лондон може да напусне митническия съюз . Според кабинета нужен е механизъм, който ясно да дефинира по кое време ще завърши " мрежата за сигурност ".

 Тереза Мей: Сделката за Брекзит е постижима
Тереза Мей: Сделката за Брекзит е постижима

Министърът по Брекзит Доминик Рааб не съумя да реализира пробив...

" Мрежата за сигурност " би трябвало да подсигурява, че няма да има " твърда " граница сред Северна Ирландия и Ирландия , в случай че не бъде подписано комерсиално съглашения до края на преходния интервал декември 2020 година Мей предложи на Европейски Съюз цяла Англия да остане в митническия съюз след Брекзит, само че Брюксел означи, че се нуждае от повече време да прегледа предлагането.

Впоследствие Европейски Съюз продължи да упорства за " мрежата за сигурност ", което значи, че Северна Ирландия ще остане в единния пазар и митническия съюз , в случай че не бъде подписано съглашение за свободна търговия, което се отхвърля от евроскептичните тори и от северноирландската Демократична юнионистка партия.

От " Даунинг стрийт " 10 оповестиха, че на срещата на кабинета не е имало министри , които да заплашват с оставка.

 Какво съставлява противоречивата
Какво съставлява противоречивата " мрежа за сигурност " на договарянията за Брекзит?

Да се подсигурява, че няма да има " твърда " граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия

Двете договарящи страни се надяват да сключат съглашение за Брекзит, в това число и по въпроса за ирландската граница, доникъде на ноември, с цел да може да се ратифицира от страните членки и да се гласоподава в английския парламент.

Главният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние, който ще пътува до Люксембург за срещата, изрази вяра, че може да бъде реализирано съглашение " през идващите седмици ".

 Преговорите за Брекзит в задънена улица по ирландския проблем
Преговорите за Брекзит в задънена улица по ирландския проблем

Европейският съвет ще организира работна вечеря на 17 октомври

Демократичната юнионистка партия, която поддържа консерваторите на Мей в Народното събрание, предизвести, че се приготвя да " сковава " дневния ред на премиера , в случай че подкопае позицията на Северна Ирландия на договарянията за Брекзит.

Австрийският външен министър и няколко други министри от страни членки на Европейски Съюз оповестиха пред Би Би Си, че доста са намалели възможностите срещата на върха в сряда да бъде " моментът на истината " за Брекзит.

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че Берлин желае напускането на Англия през март 2019 година да стане гладко , " само че не непременно ", до момента в който министър председателят на Ирландия Лео Варадкар счита, че договорката може да бъде отсрочена най-късно до декември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР