Надеждата е, че ще започне разговорът по възможните промени в

...
Надеждата е, че ще започне разговорът по възможните промени в
Коментари Харесай

Атанас Славов свиква Комисията по конституционни въпроси възможно най-скоро

" Надеждата е, че ще стартира диалогът по вероятните промени в Конституцията , които се чакат от обществото, от европейските сътрудници. Основните политически сили имат идея за промени, Демократична България беше внесла независим план за конституционни промени в 45-ото Народно заседание. Надявам се Комисията по конституционните въпроси да е форумът, в който дебатът да се развива ".

Това сподели пред БНР депутатът от Демократична България  парламентарната Комисия по конституционни въпроси.

Славов посочи, че ще свика комисията при първа опция - най-късно през другата седмица , като ще показа проект за работа, който включва още по време на първите съвещания да бъдат показани основите хрумвания за промяна, да се проведат съвещания с неправителствени организации, с гражданското общество, с академичната общественост.

" Всички органи на правосъдната власт, заинтригуваните страни в процеса, ще имат опция да показват мненията си в комисията. Комисията няма да става очевидец на пиар акциите на една или на друга институция, в това число и на основния прокурор ", увери той.
 Демократична България и Българска социалистическа партия отхвърлят Конституционната комисия да е вход за президентска република
Демократична България и Българска социалистическа партия отхвърлят Конституционната комисия да е вход за президентска република

България би трябвало да си свърши работата като членка на Европейски Съюз и да извърши нужните промени

Атанас Славов съобщи също, че огромният въпрос за отговорността на основния прокурор не може да бъде трайно решен без промени в Конституцията.

" Отговорността на основния прокурор е по-широк въпрос. Отговорност по силата на Конституцията може да се търси и за систематични нарушавания на отговорностите, на етичния кодекс, за уронване на престижа на правосъдната власт. Има голям брой хипотези и евентуално биха били по-чести хипотези на нарушавания, които не изискват наказателно следствие. За тях би следвало да има работещ механизъм за освобождение на основния прокурор - нещо, което не може да стане без промени в Конституцията ", изясни Славов.

Той сподели още, че срещи с основния прокурор би могло да има в институционален формат - в границите на комисията и дефинира като притеснителено това, че първата институционална среща на партии, които желаят да ръководят, е с основния прокурор.
 Движение за права и свободи разиска с Гешев повече пълномощия и закриването на спецправосъдието
Движение за права и свободи разиска с Гешев повече пълномощия и закриването на спецправосъдието

Ние сме единствената страна в Европейски Съюз без проведена престъпност, съгласно основния прокурор

Като учител по конституционно право Славов разяснява темпото, което президентът задава към опитите за съставяне на държавното управление: " Надявам се да бъде образувано постоянно парламентарно ръководство в този парламент, тъй като другояче виждаме значително отклоняване от конституционния модел , в който служебните държавни управления би трябвало да са краткосрочни, а Народното събрание да е с дълъг мандат. Властта, която концентрира президентът през служебните държавни управления, е отвън конституционния стандарт. Такава е политическата действителност. Виждаме гъвкавостта на конституционната процедура. В предходни парламенти президентът забързваше процедурата и се стигаше до неспособност да се сформира държавно управление. Сега виждаме оптимално удължаване на процедурата. Това е разрешено от Конституцията. Но е неприемливо служебното държавно управление и президентът да ерозират доверието в Народното събрание. "
 Политическа партия не поддържа първия мандат, Радев им подсети за реванша на статуквото Обновена
Политическа партия не поддържа първия мандат, Радев им подсети за реванша на статуквото

Асен Василев: Не става и с контактьори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР