Надежда Косева; Башар Рахал и Ники Илиев; Павлина Ангелова; Саня

...
Надежда Косева; Башар Рахал и Ники Илиев; Павлина Ангелова; Саня
Коментари Харесай

Продуцентите на пет нови игрални филма искат да снимат в Бургас

Надежда Косева; Башар Рахал и Ники Илиев; Павлина Ангелова; Саня Борисова и Никол Предьова; Алберта Алкалай и Елка Василева показаха своите кино планове пред Комисията по оценка на Общинския фонд „ Култура ”.

Бургас се утвърждава като желана дестинация измежду филмовите продуценти в страната, където те да осъществят своите планове.

Екипите, които работят по основаването на пет нови кино лентата, са избрали разнообразни местоположения в морския град. Най – желаните са Моста, Морската градина, градинката до жп гарата, ул. „ Богориди “, ул. „ Лермонтов “, улиците на актуален Бургас, постройката на Общината. Това са местата, където ще бъдат снимани част от сцените в продукциите.

Първият филм носи заглавието „ Жени отвън приложимост “ и бе показан от режисьора Надежда Косева, която е и сценарист на продукцията. Тя наблюдава историите на четири дами, всяка на друг стадий от живота си. Всяка от героините има разнообразни проблеми, само че с натрапчивото чувство, че безсмислието в живота става все по-завладяващо. В спор с възрастта, женствеността, любовта и болката, те желаят смяна - последна, мъчителна, само че живителна. Те са дами и могат да понесат следствията от всяка своя неточност, даже от непознатите. Актьорският състав включва Анета Сотирова, Албена Петрова, Рашко Младенов, Елена Атанасова, Явор Борисов и други.

„ Екипът на кино лентата е този от „ Петя на моята Петя “. Сценарият е писан съответно за Бургас. Снимките са планувани за септември и октомври, а до година и половина филмът ще излезе на огромен екран “, сподели Надежда Косева.

Вторият игрален филм, който търси съфинансиране, е със заглавие „ Без крила ”. Зад плана стои Башар Рахал. Сценарият е въодушевен от същинската история на българския параолимпиец и международен първенец на дълъг скок Михаил Христов. Филмът наблюдава живота на Михаил от момента, когато губи двете си ръце в случай с електрически ток и взима съдбоносното решение да стане професионален състезател, преминавайки през катарзиса на това да стартира нов живот без ръце. Докато изживяваме психическата и физическа битка на Михаил на екрана, виждаме по какъв начин той се приспособява към новата обстановка и търси същинското си предопределение в спорта. Михаил минава през голям брой компликации както на спортния терен, по този начин и в персоналните си връзки с родителите, треньора си, с момичето, в което се влюбва, само че най-много с това да одобри ориста си. Сценарият наблюдава тежката орис на Михаил досега, в който се трансформира в международен първенец, основател на нов тип протези и мотивационен представител. Актьорският състав включва Наум Шопов-младши, ЛеартДокле, Стефани Обадяру и други. Отделни подиуми ще бъдат снимани в София, Бургас, Плевен и Дубай.

„ Това е фестивален филм, тематиката не е комерсиална и мислим, че ще има огромни триумфи отвън страната. Отправната точка е тематиката за рицарството, най-общо, за хората, които въодушевяват. В момента преговаряме за истинската музика, а що се отнася до филм - имаме желание още през февруари да е подготвен. Искаме да го представим и на Параолимпиадата, която през 2024 ще е в Париж ”, разясниха Ники Илиев и Башар Рахал.

Третият игрален филм, който кандидатства за съфинансиране по фонд „ Култура “ на Община Бургас, е „ РАЗЛОМ “. Проектът е на Георги Дюлгеров и Павлина Ангелова. Те разказват историята на 70-годишния дърводелец бай Митьо, който е заставен да заплати болничните разноски на майка си, която не е желал да вижда от десетилетия. На въпроса му дали има неизплатени задължения, умиращата Величка споделя единствено „ скри... “. В мизерната селска къща на майката бай Митьо намира тетрадка. В нея е разказана историята, предизвикала за техния раздор... Актьорският състав включва Весела Петрова, Александър Бенев, Димитрина Тенева, Иван Николов, Пламен Димов, Стефан Додуров, Никола Парашкевов, Милко Йовчев, Асен Лозанов, Мартин Негрев, Тони Минасян, Константин Евтимов, Деница Даринова. Останалите второстепенни и епизодични функции ще бъдат изпълнени от артисти и поданици на Бургас.

„ Кармични връзки “ е четвъртият филм. Той бе показан от Саня Борисова и Никол Предьова. Това е комедия, която споделя за четири дами, изцяло разнообразни една от друга, с безусловно разнообразни характери, ползи, морал и обичай.

Актьорският състав включва Елена Петрова, Саня Борисова, Ники Илиев, Боян Младенов, Свежен Младенов, Иво Аръков. Водим договаряния с Диляна Попова и Елеонора Иванова.

„ Приятелството - смисъл и избавление “ е късометражен игрален филм на Центъра за еврейско-българско съдействие „ Алеф “ и бе показан от Алберта Алкалай и Елка Василева.

„ Филмът е отдаден на 80 години от спасяването на българските евреи и на 10 години от основаването на Международния книжовен училищен конкурс „ Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ”. Базиран на една от тематиките на състезанието - „ Ако машината на времето те върне в България през март 1943 година, по какъв начин би постъпил? ”. Той ще опълчи моралните полезности на модерни младежи, неподатливи на внушения за етнически геноцид, на превратностите по време на Холокоста. Това е филм за толерантността и града на добродетелите – Бургас. Във кино лентата ще се употребяват артисти дебютанти, които в този момент приключват НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов ”, а сюжетът ще бъде компилация от училищен разкази ”, разясниха на срещата Алкалай и Василева.

Петте препоръчани кино лентата ще бъдат прегледани от Комисията по оценка към Фонд „ Култура “ на Община Бургас, която ще реши дали да се обезпечи съфинансиране.

На срещата с филмовите екипи участваха зам.-кметът по просвета, туризъм и спорт Диана Саватева, ръководителят на Постоянната комисия по просвета към Общинския съвет Веселин Пренеров, артистът и общински консултант Тони Минасян и други.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР