Надежда и светлина има – вижда се краят на петата

...
Надежда и светлина има – вижда се краят на петата
Коментари Харесай

Ива Христова: Вижда се краят на петата вълна на COVID-19

Надежда и светлина има – вижда се краят на петата вълна на ковид “, сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания Ива Христова.

По думите ѝ се следи понижение на случаите на 14-дневна база на 100 хиляди души население. „ Около месец би трябвало – до към края на февруари, с цел да спаднат стойностите под 500 на 100 хиляди на 14-дневна база. Това значи под 2000 нови случаи дневно “, разяснява тя. Тя посочи, че не се чака новият подвариант на „ Омикрон “ да промени тази картина. „ Вирусът мутира, „ Делта “ имаше над 200 подварианта. Този вид на „ Омикрон “ е по-заразен и по-лесно се предава “, сподели Христова. Наличните ваксини и

бустерни дози обаче ни защищават от тежко протичане на болестта. „ От април вълната ще е изчезнала. Очакваме месеци наред успокоение, изключително със стоплянето на времето, случаите ще останат в ниско равнище. Въпросът е какво ще стане наесен “, сподели Христова пред бТВ.

Въпреки това тя е безапелационна, че пандемията върви към затихване и преобразяване в обособени ендемични гнезда на заболяването. По друга тематика, Ива Христова разяснява съглашение на НЦЗПБ със Сухопътните сили на Съединените щати, за което се появиха спекулации онлайн, че ще включва пробна част. Тя изрично отхвърли изказванията и съобщи, че става въпрос за съглашение за контрол на заразните заболявания, за финансиране и закупуване на инсталация и проби.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР