Надежда Грекова е майка на дете с увреждания, то е

...
Надежда Грекова е майка на дете с увреждания, то е
Коментари Харесай

Майка на дете с увреждания: Чувствам се омерзена заради новите правила за ТЕЛК

Надежда Грекова е майка на дете с увреждания, то е на 28 години, само че за нея си остава непораснало. Тя би трябвало да се грижи за него, тъй като синът й е с тежки умствени увреждания и ред съпътстващи болести. Тя показа пред „ Лице в лице ”, че се усеща омерзена от новите правила за ТЕЛК,  съобщи вести.бг.

Заради новaта разпоредба хора с увреждания излязоха на митинг. Според новите правила процентът за неработоспособност се дефинира единствено от главното заболяване, а не както до момента – да се сумира от главното и съпътстващите.

Надежда изясни, че протестиращите са съгласни процентът на съпътстващото заболяване да се фиксира.

Преди е бил сред 30 и 50%. Но е значимо да го има, тъй като, съгласно нея, в този момент доста хора са ощетени.

Надежда описа, че до момента синът й е бил с 96% неработоспособност с право на непозната помощ, само че по новата разпоредба към този момент е с 80% без непозната помощ, а вървят и на рехабилитация.

„ Години се грижа за детето си и в този момент като че ли ми споделят, че се е оправил и няма потребност от никаква помощ. В същото време в ТЕЛК-а му написа, че няма право на никакъв тип труд ”, споделя майката.

Освен умствена назадничавост, той има хипертония, диабет, интервенция на сърцето и ортопедична.

„ Да, той върви самичък, само че не може нито да се изкъпе, нито да си постави да яде, нито да си взима хапчетата ”, споделя Надежда.

Тя разяснява и подправените ТЕЛК- ове, като бе безапелационна, че би трябвало да се заловен нарушителите, само че сегашната разпоредба е нужно да се промени за съпътстващите болести, тъй като страдат тези, които се нуждаят.

Преди две седмици първичните резултати от огромна акция демонстрираха, че половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са обществено слаби, само че действително са здрави.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР