Над три милиона пенсионери в Германия са заплашени от бедност.

...
Над три милиона пенсионери в Германия са заплашени от бедност.
Коментари Харесай

Немски пенсионери напират за България, била рай

Над три милиона пенсионери в Германия са застрашени от беднотия. Това значи, че са принудени да живеят с пенсия под 958 евро месечно. За България тази сума наподобява висока - и таман заради това от ден на ден немски пенсионери избират тъкмо нашата страна да прекарат старините си. Животът е на ниска цена, климатът - превъзходен. А когато малко се ориентираш в манталитета, нещата потръгват. Не бива обаче да забравяме, споделят новозаселилите се: „ в България е друго, не е като в Германия”, представени от „ Дойче веле”.

Репортаж на Stern TV, излъчен по немската телевизия RTL, споделя, че в България към този момент са се заселили над 45 хиляди германци.

Бригите и Бернд Хорн преди година и половина си събрали багажа и от Пфорцхайм се преместили в българското село Сираково.

„ Качеството на живот, което имаме тук, е голям прогрес за нас, изясняват двамата в един глас. За към 15 хиляди евро си купили къща с пет декара двор. Междувременно разширили жилищната повърхност до над 100 квадратни метра.

Климатът също способства за нарасналото им самочувствие - двамата са пенсионери по болест и в България несъмнено се усещат доста по-добре.

„ Имам четири хронични болести и получавам единствено 680 евро пенсия по болест, споделя Бригите Хорн и прибавя: „ В Германия с тези пари едвам си заплащам наема ".

Друго немско семейство - Ренате и Бернд Рьоер, живеят от 13 години в Кранево. За 20 хиляди евро са си купили пространно жилище от 100 квадратни метра. Първо мислели да го употребяват за лятна вила, само че преди шест години дефинитивно се преместили от Берлин в Кранево. Двамата получават общо 1800 евро пенсия месечно и споделят, че с тези пари в България се живее доста добре. Само с езика им е още мъчно, само че се оправят. Ренате знае малко съветски, чете кирилицата и се оправя на пазара, до момента в който брачният партньор ѝ Бернд като че ли го е докарал само до фразата „ Полека, бавно ".

„ Тук нищо не ни липсва. Отзад са планините, начело е морето с красивите момчета край плажа”, майтапи се Ренате. „ И момичета”, добавя мъжът ѝ с усмивка.

Ренате е удовлетворена и от здравното обслужване във Варна. Вярно, болничното съоръжение не е като в Германия, стаите са по-тесни, само че лекарите се грижат добре за нея, когато има някакъв проблем.

Семейство Хорн също е доста предостатъчно в новата си селска къща. „ Това беше вярното решение. Не желая да се връщам в Германия. Искам да пребивавам, не да живуркам. А тук, в България, мога да живея”, споделя Бригите Хорн.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР