Над три четвърти от избирателите са упражнили право на глас

...
Над три четвърти от избирателите са упражнили право на глас
Коментари Харесай

Ирак и Турция започнаха маневри по границата след референдума в Кюрдистан

Над три четвърти от гласоподавателите са упражнили право на глас в референдума за самостоятелност на Иракски Кюрдистан, който завърши в 19 ч. локално (и българско) време, предадоха локални издания. Кюрдите в следения от локалното държавно управление район (включващ територии под ръководството на бойците пешмерга) гласоподаваха дали да се отделят от Ирак под опасност от наказания от Багдад, Анкара и Техеран.

Иракската войска в това време разгласи, че е почнала " огромни маневри " взаимно с турските военни по общата граница, без да даде детайлности.

Резултатът от референдума няма да е неотложно наложителен, само че ще е значим, тъй като президентът Масуд Барзани счита да го употребява, с цел да ускори позициите си в договарянията за самостоятелност с централното иракско държавно управление. Някои анализатори възприемат допитването като опция за Барзани да получи мандат за този разговор непосредствено от гласоподавателите. Очаква се лагерът на " да " да завоюва с внушително болшинство, въпреки броенето занапред да стартира и в някои елементи на Кюрдистан концепцията за самостоятелност да не се приема единомислещо.

Полицейски час в Киркук

В Киркук, който още преди референдума се очакваше да се оформи като точка на напрежение сред последователи и съперници, кюрди излязоха по улиците, с цел да честват. След вота обаче им се наложи да се приберат по домовете си, защото локалните управляващи оповестиха полицейски час. Ербил изиска - а доминираният от кюрди локален съвет утвърди - гласуването да се организира и в оспорвания с Багдад регион на Киркук макар съпротивата на иракските управляващи.

Междувременно иракският министър председател Хайдер ал Абади подреди на силите за сигурност да " защитят цивилни от опасност и насила " в елементи на Иракски Кюрдистан след непотвърдена информация, че араби в малко градче са били принудени да гласоподават с " да ". Според кюрдски представители това не се е случвало.

Макар доста араби и тюркмени на териториите, които са под контрола на Иракски Кюрдистан, да се опълчват на независимостта, някои оповестиха още през лятото предпочитание да гласоподават с " да ". Други считат начинанието за безсмислено. " Ирак е против кюрдите, както и турците, иранците, целият арабски район и Европа. Ще живеят в клетка, " сподели Мохамед Махти ал Баяти, тюркмен шиит и локален водач на подкрепяната от Иран организация Бадр в градче южно от Киркук.

По-рано денем турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще прекъсне преноса на нефт през страната, на който разчита стопанската система на района. Правителството в Техеран също разгласи, че ще вземе ограничения, в това число възбрана за директни полети от и до Ербил.

Турция също по този начин смъкна от ефир считания за непосредствен до Барзани ефирен канал Rudaw, чийто уебсайт има версия на курманджи - диалекта, на който приказва по-голямата част от кюрдите в Турция.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3154)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР