Над половината от капацитета на хипермащабните центрове за данни е

...
Коментари Харесай

Центровете за данни: Един щат в САЩ е повече от Европа и Китай


Над половината от потенциала на хипермащабните центрове за данни е ситуиран в Съединени американски щати
(снимка: CC0 Public Domain)

Северна Вирджиния: един-единствен американски щат към момента изпреварва Европа и Китай във връзка с потенциала на суперголемите центрове за данни, сочи световно изследване.

Към края на второто тримесечие на 2022 година центровете за данни на “хиперскейлърите ” са били повече от 800, а до края на 2026 година се чака броят им да нарасне 1,5 пъти. Ще пораства освен броят на центровете за данни, само че и техният потенциал, съгласно прогноза на Synergy Research Group.

Над половината (53%) от потенциала на хипермащабните центрове за данни е ситуиран на територията на Съединените щати, а останалият дял е съвсем поравно разпределен сред Европа, Китай и другите райони в света, означават анализаторите.

Най-големите играчи на този пазар са топ 3 клауд снабдители – Amazon, Гугъл и Microsoft. Всяка от въпросните компании има повече от 130 центъра за данни, с минимум 25 във всеки от трите съществени района – Северна Америка, Азиатско-Тихоокеанския район и Европа.

Amazon, Гугъл, Microsoft, Фейсбук, Alibaba и Tencent са водачи във връзка с потенциала на центровете за данни. Проучването на Synergy Research Group обгръща центровете за данни на 19-те най-големи компании, предоставящи облачни и други интернет услуги.
още по темата
В същото време, както и преди, повече от една трета от мощностите в Съединени американски щати се падат на един-единствен щат – Северна Вирджиния, който изпреварва по този индикатор Европа и Китай. Тук се намира така наречен “Алея на дейта центровете ”, обхващаща окръзите Лаудън, Принц-Уилям и Феърфакс. Центровете за данни са съсредоточени основно към градовете Ашбърн, Стърлинг, Манасас и Шантили.

Общият потенциал на центровете за данни в щата доближава 1,7 GW. По-специално, Amazon нарежда забележителна част от своите центрове за данни тук. Други огромни играчи на локалния пазар са Microsoft, Meta, Гугъл и ByteDance.

Вирджиния стана толкоз привлекателна за операторите на центрове за данни, поради съществуването на пространство и сила, развитата инфраструктура, както и заради особеностите на локалното законодателство, в това число данъчни облекчения. Вярно е също, че локалните поданици се оплакват от „ пагубен звук “ от центровете за данни, а електрическата мрежа стартира да издиша.

Що се отнася до други райони, Ирландия и Холандия остават водещи пазари за хиперскейлъри в Европа, където неотдавна стартира рецесия – и двете страни към този момент не са удовлетворени от огромни играчи, които един след различен анулират или стопират планове за основаване и развиване на центрове за данни центрове.

Китайският пазар остава релативно изолиран, защото включва в по-голямата си част центровете за данни на локалните ИТ колоси – Alibaba, Tencent и Baidu. Като цяло, анализаторите предвиждат, че през идващите пет години смисъла на сегашните основни пазари ще намалее ненапълно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР