Над половината от хората, които са се изследвали през ноември

...
Над половината от хората, които са се изследвали през ноември
Коментари Харесай

Д-р Калъчев: Над 50% от изследваните за антитела не покриват нивото за сертификат

Над половината от хората, които са се изследвали през ноември за съществуване на IgG антитела, са със стойности под прелюдия предел от 150 BAU/ml, над който у нас се издава зелен документ за вътрешни цели. Това заяви за Mediapool доктор Недялко Калъчев, притежател на една от огромните вериги лаборатории " Цибалаб ".

Общо 14 398 души или 55% от общо изследваните 26 425 души са с равнища на антителата под 150 BAU/ml.

Над този предел са общо 12 024 души. Според Калъчев, обаче, действително предпазени са единствено тези 15% от горната граница, които са с равнища на антитела над 700 BAU/ml.

" Не споделям, че 150 BAU/ml е малко, само че поради новия вариант Омикрон е незадоволително. При Делта разновидността имахме пробиви при равнища 150 и 130 BAU/ml, а какво остава в този момент за Омикрон ", уточни Калъчев.



Данните от проучванията за антитела са от лаборатории " Цибалаб " в София и още няколко града в Западна България през месец ноември и по думите на Калъчев става въпрос за целенасочени проучвания на хора, които чакат да са с антитела след преболедуване или имунизация. Опцията за издаване на зелен документ при равнища на IgG антителата над 150 BAU/ml. е.

Според Калъчев тези данни демонстрират, че огромна част от хората, които считат, че имат антитела, в действителност нямат. Затова неговият съвет е хората, които не са имунизирани да се имунизират, а към този момент ваксинираните да си слагат бустерна доза.

По думите му тези 16% от изследваните, които са с равнища под 4.8 BAU/ml, не са се срещали въобще с вируса. " Те са били заболели нещо, което са си мислили, че е Covid-19, а то е било друго. Тeзи стойности значат,че те нямат никакъв имунитет и няма индикация въобще да са се срещали с този антиген ", уточни Калъчев.

За идната група с равнища на антитела до 33.8 BAU/ml има подозрения, че може да се е срещала с Covid-19, добавя той. По думите му в нея попадат да вземем за пример деца, които са прекарали леко вируса с минимална симптоматика.

Калъчев не се ангажира с рекомендация дали да се преразгледа прага от 150 BAU/ml за издаване на документ.

" Тази единица 150 BAU/ml се базира не толкоз на ваксиналните антитела колкото на приблизително претеглените антитела на преболедували хора. Тя отразява по-скоро стойностите на не доста тежко преболедували. Защото хората, които имат прекрасен ваксинален имунитет имат доста високи количества антитела ", уточни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР