Над половината от епилептиците у нас са деца Пациенти на

...
Над половината от епилептиците у нас са деца Пациенти на
Коментари Харесай

Над половината от епилептиците у нас са деца

Над половината от епилептиците у нас са деца Пациенти на възраст над 40 години, които имат епилептични пристъпи от деца , в никакъв случай не са били насочвани към ядрено-магнитен резонанс. Една от главните аргументи за сходни случаи е неналичието на осведоменост, подчертаха неврохирурзи във връзка Международния ден за битка с епилепсия , който означаваме през днешния ден. За следващ път бе обиден и казусът с децата с епилепсия, които постоянно не са признати паралелно с останалите в детските градини и учебните заведения.
 
Около 50 000 души у нас страдат от епилепсия, а 30 000 от тях са деца, осведомиха експерти. Един от най-хубавите детски невролози доцент Петя Димова напомни, че в 60 на 100 от случаите епилепсията е наследствена , само че добави, че болестта е лечимо, в случай че се оперира в точния момент.
 

„ При деца, когато стартира епилепсията в ранна възраст и те бъдат оперирани, целият им живот може да бъде избавен и те да не одобряват лекарства, които не са безвредни, да вървят обикновено на учебно заведение, да се забавляват обикновено, както връстниците си, а не да бъдат под непрекъснат надзор и да не могат нито на лагери да отидат, нито да спортуват, нито да се отделят. Така че това за нас е най-голямото наслаждение и горделивост - такива хора, на които са им спестени лишенията, тъгите от пристъпите, както и на техните фамилии. Позволява им се обикновено да живеят. ”
 
За страдание в България са налице и противоположни образци , добави неврохирургът доцент Красимир Минкин.
 
„ Имаме и пациенти на 45 години, които имат епилептични пристъпи от деца и които в никакъв случай не са били насочвани за магнитен резонанс . Въпросът е, че този пациент е живял 40 години с епилептични пристъпи. Страдал е всяка нощ и съвсем всеки ден от заболяване, което е доста елементарно лечимо. Т.е. имаме и позитивни образци, само че за жалост, имаме и образци, които поради неналичието на осведоменост не са стигнали до подобаващото лекуване. ”-->
 
До момента в Центъра по хирургия на епилепсията в столичната болница „ Св. Иван Рилски “ са изследвани над 1000 души, 250, от които са оперирани .
 
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР