Над половината българи (52%) казват, че ако могат да избират,

...
Над половината българи (52%) казват, че ако могат да избират,
Коментари Харесай

Две трети от българите не са наясно с целите на Зелената сделка

Над половината българи (52%) споделят, че в случай че могат да избират, биха предпочели най-евтиния източник на сила, а едвам за 9 на 100 има значение какъв брой чиста е тя. И това не е необичайно, като се има поради, че 74% хората у нас не са осведомени с задачите на Зелената договорка на Европейска комисия, само че 44% считат, че развиването на нуклеарните технологии има място в нея и поддържат както плана АЕЦ " Белене ", по този начин и нови реактори в АЕЦ " Козлодуй ". 4% поддържат и, каквато концепция разгласи преди две седмици министър председателят Бойко Борисов и държавното управление даде мандат на " Българския енергиен холдинг " за такива диалози със Съединени американски щати.

Данните са от представително изследване на организация " Тренд ", показано във вторник по време на онлайн конференция за бъдещото на нуклеарната енергетика в страната, проведена от Българския атомен конгрес (Булатом).

Холгер Рогнер от Международния институт за разбори на приложни системи (IASA) показа рекомендации към Г-20, създадени по искане на самата организация на най-силните международни стопански системи. Според рекомендациите на IASA, при постигането на европейските и международните цели за понижаване на парниковите излъчвания и постигането на климатична индиферентност, не би трябвало да се опълчват другите източници на сила. Място в решаването на климатичното уравнение имат както възобновимите източници, по този начин и природният газ като преходно гориво, и нуклеарната енергетика, и даже въглищните централи, които могат да проработят със системи за хващане на въглеродните излъчвания, считат от института. Според него Международната организация по атомна сила би трябвало да стане международен регулатор на нуклеарните технологии.

Има ли място за всички

" Изключването на която и да било сила от климатичния преход единствено ще оскъпи цените. Имаме потребност от всички технологии ", съобщи Рогнер и цитира изказване на зам.-председателя на Европейска комисия Франс Тимерманс, който дава отговор за Европейската Зелена договорка, че всяка страна е свободна сама да избира технологиите, с които ще реализира задачите на Зелената договорка, и не се опълчва на нуклеарните.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР