Над половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че

...
Над половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че
Коментари Харесай

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте

Над половината (55%) от пълнолетните жители са на мнение, че напрежението сред Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, демонстрират данните от последното национално представително проучване на Агенция „ АФИС “. На противоположното мнение – че ще спадне, са едвам 17%. Още 30% считат, че градусът на напрежението ще се резервира на настоящето равнище.
 3  2  1
Това сочи национално представително проучване на публичното мнение на Агенция „ АФИС “, осъществено в интервала 13-17 април 2018 година Интервюирани директно „ лице в лице “ в техните домове са 1021 пълнолетни български жители. Изводите са представителни за мнението на популацията с изборни права.

На въпроса „ Кой, съгласно Вас, се стреми към сходен спор? “, 44% дават отговор, че „ основно Западът “ желае утежняване на ситуацията. Само 5% дават противоположния отговор – „ основно Русия “.

На въпроса, „ Ако сходно напрежение се резервира или нарасне, каква би трябвало да бъде позицията на България? “, изрично преобладаващият отговор на 64% от хората е – „ Възможно най-неутрална “. Общо 11% считат, че България би трябвало да застане на страната на Запада, а общо 25% – на страната на Русия.

Промяна в електоралните настройки няма. Готовността за гласоподаване за обособените партии и обединения се резервира на досегашните равнища. Ако в този момент се стигне до избори за Народно заседание в новия парламент ще попаднат в низходящ ред ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Обединените патриоти. Всички останали политически сили към този момент остават отвън сметките на възможното бъдещо систематизиране на депутатските мандати. За сметка на това внезапно е скочил делът на жителите, които не имат намерение да поддържат нито една партия или коалиция – от 29% на 36%.

Геополитическата рецесия обаче оказва мощно въздействие на доверието в някои съществени институции и водещи политически водачи. Рязък спад на доверието записваме по отношение на Европейския съюз и Българската войска – надлежно с 9 и 5 пункта в рамките единствено на последния месец. За сметка на това с 5 пункта се е покачило доверието в президентската институция. От тази позиция разгорещената замяна на реплики сред президента и водача на парламентарното болшинство наподобява на свада сред Давид и Голиат.

От друга страна, като най-адекватна и близка до позицията на болшинството от хората се възприема позицията на трима от политическите водачи – Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Доверието в тях е повишено надлежно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически водачи спада.

Руските благосклонности нито понижават, нито се усилват, само че за сметка на това бележат значителен растеж антизападните настроения.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР